Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4486 > Educational Nr. 4486 de joi, 27 iunie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Admitere fără emoții


300 de locuri la liceu pentru elevii romi

Pe acestea vor concura numai 112 școlari

articol de: Mirela DUMITRU
În timp ce colegii lor au emoții mari în ceea ce privește admiterea la liceul dorit, elevii romi pot sta liniștiți. Indiferent de media pe care o vor lua la Evaluarea Națională, ei vor intra la liceu pe locurile special rezervate lor. Pentru anul școlar 2013-2014, Inspectoratul Școlar Județean a alocat 302 locuri la unitățile de învățămînt din județ pentru absolvenții de clasa a VIII-a de etnie romă. La finele săptămînii trecute s-au încheiat înscrierile la liceu ale acestor elevi, însă nici anul acesta interesul lor nu a fost prea mare, ei ocupînd numai o treime din locurile oferite. Anul trecut, preferințele gimnaziștilor romi s-au îndreptat în special către deprinderea unei meserii în cadrul unui liceu tehnologic, excepție făcînd bineînțeles elevii cu medii mari, care au mers către liceele de prestigiu. 

Liceenii, fără emoții

Absolvenții de gimnaziu romi pot sta liniștiți în privința admiterii la liceu și asta deoarece își vor continua studiile indiferent de media pe care o vor lua la Evaluarea Națională, singura condiție fiind să fie prezenți la examen. Din 300 de locuri vor avea de ales cei 112 tineri romi care vor să intre la liceu pe un loc pentru minoritățile naționale. Ca o noutate pentru acest an, printre candidații înscriși la admiterea pentru romi s-au aflat și 5 elevi vrînceni.  Înscrierele derulate în perioada mai-iunie au necesitat depunerea unui dosar de către candidat care să conțină cererea de participare la admiterea pentru elevii romi și o adeverință eliberată de către o asociație, organizație ori partid al minorității rome.

Ședință publică, luna viitoare

Altfel spus, la fiecare clasă a IX-a de la fiecare specializare vor fi rezervate 2 locuri pentru elevi romi. Locurile vor fi ocupate în ședința publică programată pe 9 iulie începînd cu ora 10 la Liceul Pedagogic, acolo unde vor fi prezenți absolvenții de gimnaziu de etnie romă pentru a-și alege locul la liceul dorit. Criteriul pe baza căruia se vor ocupa locurile alocate la admiterea pentru romi este media de admitere, formată din media anilor de liceu și cea a Evaluării Naționale. Anul trecut opțiunile elevilor s-au îndreptat către liceele teoretice (dacă aveau media mare), Hasdeu, Eminescu, Vlahuță Rîmnicu-Sărat ori spre liceele tehnologice cum ar fi Colegiul Economic, Agricol, Meserii și Servicii, Liceul Agricol Rm. Sărat, unde pot învăța o meserie pe baza căreia se vor putea angaja și cîștiga bani.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU