Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4456 > Educational Nr. 4456 de miercuri, 15 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Chiulul, sport în masă


Milionari în absențe

În primele 8 luni ale acestui an școlar, s-au înregistrat aproximativ 1.400.000 absențe

articol de: Mirela DUMITRU
Școala și-a pierdut de mult interesul pentru elevi, lunar zeci de mii de absențe fiind înregistrate de către unitățile de învățămînt buzoiene. Aproape 1.400.000 absențe au strîns în primele 8 luni ale acestui an școlar cei 57.000 de elevi buzoieni. O cifră îngrijorătoare, pentru diminuarea acesteia neîntrezărindu-se nici o soluție. Deși se încearcă luarea unor măsuri astfel încît numărul de absențe școlare să se reducă, rezultatele întîrzie să apară. Metodele învechite de predare ale dascălilor și dezinteresul pentru școală sînt principalele cauze ale numărului îngrijorător de absențe contabilizate lunar. O altă posibilă cauză ține și de întîrzierea decontării navetei, de luni bune, sute de elevi fiind obligați să își achite singuri contravaloarea biletelor de transport. Abonamentele de sute de lei creează găuri ce cresc lunar, cu atît mai mult cu cît bugetul familiei este și așa insuficient. Raportul pe cap de elev în primele 8 luni de școală (septembrie-aprilie) arată că nu mai puțin de 25 de absențe au fost înregistrate de către fiecare elev buzoian în parte. Situație în creștere față de perioada similară a anului trecut și în continuă creștere în ultimii ani. "Pînă la acest moment avem fabuloasa cifră de 1.390.000 de absențe acumulate, dintre care doar 546.000 motivate. Noi am încercat încă de la începutul anului să creăm comisii care să se ocupe de acest lucru în școală, să avem tot felul de proiecte și programe care să îi țină pe copii în școală", a afirmat Geta Burducea, inspector școlar general adjunct.  

Banii pe navetă întîrzie

Printre cauzele pentru care elevii chiulesc se regăsește și lipsa banilor datorată nedecontării abonamentelor de transport în acest an școlar. "Mai este o cauză care a dus la acumularea acestui număr de absențe, majoritatea se înregistrează la nivel liceal, poate și faptul că abonamentele elevilor nu au mai fost decontate în ultima perioadă, fapt ce a dus la strîngerea unui număr mai mare de absențe decît a fost pînă acum", a declarat Geta Burducea, inspector școlar general adjunct. 

Implicații numeroase

Nici conținutul materiei ori modul de predare nu îndeamnă tinerii să frecventeze școala. "Dacă orele ar fi mai atractive, asta înseamnă și metode activ-participative, discuții în care ei să se simtă cu adevărat implicați, nu ar mai fi așa de tentați să lipsească de la școală, deci pînă la urmă, fenomenul absenteismului școlar se leagă în primul rînd de motivația pentru învățare și motivația pentru succes, care, din păcate, tinerilor, copiilor din ziua de azi, le lipsește", a precizat Taisia Trică, psiholog școlar. Psihologii avertizează însă asupra consecințelor pe care le poate atrage absenteismul școlar. Elevii care nu frecventează orele de curs pe de o parte pierd materie, plafonîndu-i din punct de vedere intelectual, în unele cazuri  se poate ajunge chiar și la abandon școlar ori delincvență juvenilă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU