Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4196 > Educational Nr. 4196 de luni, 14 mai 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

S-au reorientat


Absolvenții de gimnaziu interesați de liceele cu profil uman

16% dintre elevii buzoieni nu știu încă ce formă de învățămînt vor urma după ce vor absolvi clasa a VIII-a

articol de: Mirela DUMITRU
Gimnaziștii sînt destul de încrezători în forțele proprii și privesc cu optimism către următorul pas din formarea lor educațională, respectiv admiterea la liceu. Pentru a afla care sînt opțiunile elevilor care anul acesta vor susține Evaluarea Națională și vor intra la liceu, la Buzău, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică a aplicat un chestionar în rîndul tinerilor pentru a afla care sînt gîndurile lor de viitor. Din primele analize, psihologii au constatat o creștere a aspirațiilor profesionale care sînt în strînsă legătură cu condițiile materiale, climatul afectiv și nivelul de educație al familiei. Așadar, din cei 2018 elevi chestionați care provin atît din mediul urban, cît și rural, aproximativ 66%, respectiv 1337 elevi sînt deciși să urmeze un liceu, alți 359, adică 18% din elevii chestionați vor să urmeze un grup școlar în timp ce 322 elevi, 16% din elevi încă nu știu ce vor face după ce vor absolvi gimnaziul.

Sînt optimiști
În privința șanselor de admitere la liceul dorit, 86% dintre elevi sînt foarte optimiști în șansele lor de reușită în ceea ce și-au propus. Dacă 32% dintre gimnaziștii chestionați au spus că au șanse foarte mari de a intra la liceul dorit, 54% consideră că au șanse medii. La polul opus se află 9% dintre adolescenții interogați care cred că au șanse minime și alți 5% care nu cred că au vreo șansă să fie admiși unde își doresc. Dacă în alți ani profilurile reale, în special de matematică-informatică erau la mare căutare, absolvenții de anul acesta sînt mai înclinați spre disciplinele umane. Opțiunile absolvenților de gimnaziu care vor să intre la liceu pe filiera teoretică se îndreaptă în primă fază către profilul uman, 78% în timp ce pentru profilul real, numai 22%. Gimnaziștii sînt destul de interesați și de liceele vocaționale la care ar dori să se înscrie 461 de elevi, adică 35% din numărul total de persoane care doresc să se înscrie la liceu. Profilurile cele mai căutate sînt cele de arte, 161 de adolescenți, pedagogic, cu 143 de elevi și sportiv cu alți 137. La grupurile școlare, profilurile servicii atrag 114 elevi, tehnic 166 de școlari, în timp ce protecția mediului, numai 79 de elevi.

Eminescu și Hasdeu, cele mai solicitate
Renumele bun cîștigat prin rezultatele de excepție de la Bacalaureat, dar și de la concursurile și olimpiadele școlare îi determină și anul acesta pe mulți elevi să aleagă liceele bune. În topul preferințelor se află C.N. Mihai Eminescu, pentru care au optat 282 de elevi și  C.N. B.P.Hasdeu cu 281 de elevi, la polul opus se află unitățile de învățămînt din  Cochirleanca, Rușețu sau Sărulești pentru care nici un elev nu și-a exprimat dorința de a le frecventa cursurile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU