Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4103 > Educational Nr. 4103 de vineri, 20 ianuarie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Școala, tot mai costisitoare la oraș


Navetiștii cu ghiozdane nu au mai primit banii de anul trecut

Restanțele la plată datează încă din luna octombrie

articol de: Mirela DUMITRU
Sute de elevi din satele buzoiene fac zilnic zeci de kilometri pînă la școala la care învață, din păcăte, însă de mai bine de 4 luni ei nu au mai primit nici un ban pentru decontarea navetei. Pentru că doresc să învețe să își croiască un viitor mai bun și neavînd cum să studieze în unitatea școlară din comună, ei sînt nevoiți să facă naveta în municipiu. În luna octombrie a anului trecut, Ministerul Educației a sistat decontarea navetei elevilor buzoieni. Vestea a fost o adevărată lovitură pentru familiile acestor școlari care și așa nu dispuneau de prea multe resurse materiale. Spre exemplu, un abonament pentru naveta elevilor de la domiciliul din județ și pînă în municipiu poate ajunge pînă la cîteva sute de lei lunar, în funcție de distanță și de firma de transport. Legea prevede ca MECTS,  prin inspectoratele școlare, trebuie să deconteze în proporție de 100% această sumă. În norma metodologică referitoare la transportul școlarilor se arată că "Elevilor români din învățămîntul de stat și particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățămînt la care sînt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km".

Transport "decontat",din banii părinților
Situația este și mai grea pentru părinții care au doi copii la școală și care plătesc lunar din buzunarul propriu sute de lei. Într-un astfel de caz se află și Eugenia Drăghici, o femeie din Vernești, care are doi copii la liceu în Buzău. Femeia spune că cu mare greutate se mai poate descurca dacă ținem cont că încă din septembrie nu a mai primit nici un ban pentru decontarea navetei. "E foarte greu, dăm în fiecare lună cîte 200 de lei pentru naveta copiilor. Eu am salariul minim, soțul este pensionat pe caz de boală și ne descurcăm foarte greu. Copiii au nevoie și de pachet și de haine, iar banii sînt foarte puțini", a declarat Eugenia Drăghici.

Ultima plată, acum aproape 4 luni
"Fiecare școală are sume diferite de plată a elevilor, dar la cele două licee în luna octombrie nu s-a plătit. O să primească banii, însă deocamdată nu știm cînd. Am făcut mai multe adrese către Minister, au venit bani, dar au fost folosiți pentru plata titlurilor executorii cîștigate în Instanță. Se va plăti și naveta elevilor", a declarat inspectorul general școlar Florina Stoian. Din păcate, pînă la rezolvarea acestei situații, zecile de elevi aflați în această situație vor continua să meargă zilnic la școală pe banii părinților. Motivația pentru efortul pe care îl depun zilnic stă în ambiția de a părăsi satul natal și  plăcerea de a învăța.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU