Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3191 > Educational Nr. 3191 de joi, 22 ianuarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Atac la profesorii pensionabili:


"Vrem locuri de muncă!"

Suplinitorii cer să nu se mai prelungească activitatea dascălilor cu vîrsta de pensionare

articol de: .(S.D.)
"Vrem locuri de muncă!"
 

Printr-o scrisoare sosită la redacție, un dascăl buzoian ne cere să intervenim pe lîngă autoritățile școlare, pentru a le determina să renunțe la a mai da prelungire de activitate cadrelor didactice ajunse la vîrsta de pensionare, cel puțin la catedrele deficitare. Liderul de sindicat care le-ar putea reprezenta doleanțele la masa negocierilor cu patronatul, acolo unde se fac și se desfac legile, dă un răspuns... discutabil.
"Dragă redacție"...
 "Vă scriu în numele a sute de cadre didactice care suplinesc cu toate că au susținut concursul de titularizare, dar nu au fost posturi. O cauză o reprezintă și faptul că I.Ș.J. acordă prelungirea activității celor care trebuie să se pensioneze cu pînă la trei ani și la catedre deficitare ca: mate, chimie, fizică, geografie, istorie, învățători, educatoare.
Astfel, peste 100 de catedre nu sînt date la titularizare în fiecare an (vezi istoria, unde au fost 50 de candidați, s-a luat nota cea mai mare, dar nu a fost nici un post pentru titularizare).
Vă rugăm să interveniți pentru a nu mai acorda prelungirea la posturile de mai sus, lucru ce se face acum, mai ales că bate vîntul schimbării. Și în acest an, peste 100 pensionabili și-au depus dosare pentru prelungire. Noi sîntem peste 400 cadre care nu sînt titulare și vrem să muncim." Mihai P.

"E dreptul fiecăruia, iar metodologia e interpretabilă"

Cum o solicitare de acest gen trebuie să urmeze întîi demersul oficial, ne-am adresat Sindicatului din Învățămîntul Preuniversitar (S.Î.P.) Buzău, pentru a consulta părerea celor care se ocupă cu negocierea legislației din învățămînt. Liderul formațiunii, Ion Dobre, ne-a declarat că metodologia prevede dreptul pensionabililor de a-și prelungi activitatea cu pînă la 3 ani numai dacă au gradul I și calificativul Foarte bine. Aceeași metodologie lasă loc de interpretare cînd recomandă ca, în cazul catedrelor deficitare, să nu se facă prelungiri, tocmai pentru a crea mai multe șanse dascălilor afectați de restrîngerea de activitate. Însă e doar o recomandare: "Școlile care acordă prelungiri de activitate pensionabililor își găsesc foarte repede argumentele: uneori, e vorba despre un învățător renumit, care are clasă de dus pînă la a patra. Alteori, motivele diferă, la fel cum se găsesc și argumente ca să nu se dea prelungirea de activitate", ne-a explicat, ieri, Ion Dobre. Legea e bună "Personal, cred că legea e bună și, din punctul acesta de vedere, nu avem ce modifica.
Așa cum se dă dreptul la pensionare anticipată cu 3 ani, e corect să ți se dea voie, dacă interesele școlii o cer și persoana poate, să mai predai încă 3 ani și după limita de vîrstă", spune liderul sindical, punct de vedere care contează mult în satisfacerea sau nu a doleanțelor celor care ne-au scris. Vom dezvolta subiectul într-o viitoare "Oră de învățămînt", emisiune difuzată în fiecare joi, pe Focus TV, de la 18.30

 

COMENTARII

ionescui:
Pensionabilii la ...gunoi
De multa vreme isi face loc ideea suspendarii activitatilor didactice pentru pensionabili.Insasi seful guvernului actual a cerut"sange proaspat",asa ca pensionabililor,la gunoi!!!Porinrea este total lipsita de temei dar,din punct de vedere fizic tinerii sunt mai vigurosi si pot oricand sa-i ia la subtioara pe varstnici si sa-i arunce pe treptele scolii care ii "recompenseaza"cu o pensie la limita subzistentei si a existentei intelectuale.N-ar fi mai bine sa-i impuscam cand au implinit varsta de 65 de ani barbatii si 60 femeile!Am scapa de un balast,nu fratilor tineri???Isi mai pune cineva intrebarea ce inseamna experienta pedagocica,mai se pomeneste despre proverbul,"cine n-are un batran sa si-l cumpere"?Nu prelungirea activitatii a o suta de pensionabil va crea disfunctii in sistem(si-i felicit pe cei care au avut curajul s-o faca)ci organizarea selectiei pentru functia didactica ca si prstatia mediocra a multor confrati tineri intrati in sistem.Pana la urma selectia calitativa poate fi facuta si prin confruntare directa pe temele majore ale scolii romanesti.Dar ajungem iar la autonomia scolara cum sustineau acum cateva zile alti comentatori.Ori unde nu e autonomie,nu e nici calitate !Stiti cat timp si-a mentinut si-si mentine Hasdeul pensionabilii?Da stiti dece :pentru a se prelua cu succes o experienta didactica pe care nici o facultate nu ti-o poate da!Mi se pare ca liderul de sindicat cunoaste mai bine legea decat colegii mai tineri.
S.B.:
Raspunsul liderului, intradevar,...discutabil
Cate catedre dintre cele "peste 100", or fi in mediul rural ???! Desigur ca trebuie sa-i intelegem pe cei 400 educatori care nu sunt titulari si care vor sa munceasca. "E dreptul fiecaruia, iar metodologia este interpretabila", ne spune liderul sindical, iar eu adaug ca, pana la modificarea legii, "metodologia" trebuie interpretata cat mai corect...Dar, eu la alt aspect al problemei profesorilor pensionari as vrea sa ma refer. Cunosc multe cazuri de pensionari care, datorita ordonantei Boc, puteau sa nu mai vina la diverse scoli din mediul rural, unde functionez si eu, iar copiii ar fi ramas fara profesori. Unii au fost incadrati in ultima etapa a miscarii de personal(10 sept. 2008), dupa rezolvarea tuturor cazurilor de calificati,iar altii au fost solicitati de ISJ, dupa data de 15 septembrie 2008, pentru a suplini 6-8-10 ore/sapt.,in scoli de la sate, intrucat nici un cadru didactic calificat(sub varsta de pensionare) nu a acceptat sa faca naveta "numai pe atatea ore"(!). Pe langa fractiuni de norme, cunosc si cateva cazuri de catedre complete, aflate in scoli de la marginea judetului(Buzau), "ocupate" de pensionari si unde, unii tineri profesori care tipa pe forumuri, "afara cu pensionarii !", nu ar accepta sa mearga, desi ar beneficia si de un "spor de zona". Ce-i de facut ? Daca nu ar merge pensionarii pe asemenea ore, ar fi incadrati absolventi de liceu...Si, acum vine o intrebare la care trebuie sa mediteze toti cei care sunt impotriva pensionarilor din mediul rural:CE FEL DE ABSOLVENTI DE LICEU ar fi incadrati ??? Raspuns: numai cei care termina LICEE DE MANA A TREIA si care NU POT REUSI LA FACULTATE ! SUNTETI DE ACORD ?
ionut:
trist,
dar adevarat. fara cuvinte...
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU