Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3161 > Educational Nr. 3161 de miercuri, 10 decembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Psihopedagogul vorbește...


Devianța comportamentală în școli

Corecția fizică aplicată copilului de către părinți nu este în nici un caz o soluție

articol de: (A.C.)
Devianța comportamentală în școli
 

Taisia Trică, coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică, ne relatează cîteva aspecte privind dificultatea activității psihopedagogice în demersul rezolvării cazurilor de devianță comportamentală, în planul vieții școlare.
"Conduitele de devianță comportamentală sînt reversibile, adică le putem contracara, deși acest fapt presupune un proces de durată. Psihopedagogul începe prin a se întreba ce anume motivează astfel de comportamente negative. Ei bine, avem de-a face cu elevi care au reale complexe de inferioritate, care se simt efectiv ignorați și au nevoie de recunoaștere. Cu toții avem nevoie, dar pentru asta trebuie să depunem unele efoturi. Însă, ei vor să iasă în evidență rapid. Și?... Nu este posibil. Atunci o fac în sens negativ, prin opoziție față de părinți, de școală, de autorități și chiar se afiliază unor grupuri anti-sociale", ne spune  Taisia Trică.

Nu cu bătaia aducem disciplina

Ne-am întrebat care este reacția părinților față de acest fenomen de devianță. Taisia Trică ne răspunde: "Sînt destui părinți care consideră că a-și certa, a-și bate copilul sau a-i interzice unele plăceri curente constituie o soluție. Nimic mai fals.
Vor agrava astfel de comportamente deviante. Părinții trebuie să se autoeduce spre a ști să comunice mai mult cu copiii lor, astfel încît să nu le lase impresia că îi agresează. Este mai ușor să previi, decît să modifici un comportament deviant. Să ținem seama de acest fapt."

Proiectul "Construiește pentru tine"

Un recent proiect al CJAP Buzău, intitulat "Construiește pentru tine", avînd obiectivul de a contribui la prevenirea și la combaterea delicvenței juvenile în școli, proiect care a angrenat profesori, părinți și elevi, într-o acțiune comună. S-au elaborat în acest sens strategii pentru prevenirea fenomenului delicvenței juvenile.
Reușita unui astfel de proiect reclamă însă, cu precădere, implicarea familiilor.
"Cei șapte ani de acasă sînt esențiali. Din păcate, la ora actuală, familia românească traversează, precum știm, o perioadă de criză reală, însă avem nevoie categoric și de implicarea acesteia în demersurile noastre psihopedagogice. Noi, prin programul derulat de către CJAP, intitulat "Școala Părinților", ne-am propus, și cu această ocazie, să-i facem pe părinți să conștientizeze importanța im­plicării lor în viața fizică și afectivă a copiilor lor", ne spune Taisia Trică.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU