Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3089 > Educational Nr. 3089 de miercuri, 17 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Stolo, mapa la control !

de Radu Tudor
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Sistemul educațional nu are bani, dar are procese

articol de: Angela Mărăcine

Se știe de foarte mult timp că neregulile privind indemnizațiile profesorilor încă persistă și, mai mult, nu sînt rezolvate niciodată cu seriozitate. Mai marii din Ministerul Educației se mișcă precum melcii atunci cînd vine vorba despre creșterea salariilor în învățămînt. La Buzău, procesele care privesc aceste probleme nu se mai termină, iar sindicaliștii continuă să își ceară drepturile.

Aplicarea legii a întîrziat jumătate de an
Cristache Bratu, secretar executiv în cadrul Sindicatului Învățămîntului, ne-a declarat că, la nivel de de județ, se desfășoară foarte multe procese legate de drepturile cadrelor didactice. Unul dintre acestea este legat de aplicarea legii 220 de la 1 ianuarie 2007. Reprezentanți ai sindicatului spun că aplicarea acestei legi a fost amînată aproape jumătate de an, adică din ianuarie pînă în luna iunie a aceluiași an. Legea respectivă este aplicată prin Ordonanța numă- rul 11 privind creșterile salariale în învățămînt. Aceste creșteri se referă mai ales la cei care au studii superioare, de lungă sau de scurtă durată.

Cu vechime, dar fără bani
Există foarte multe cadre didactice care au o vechime de mai mult de 35 de ani, care trebuiau să își primească creanțele suplimentare încă de la începutul anului și care mai așteaptă și în momentul de față să își ia banii pe munca lor. Sumele respective se dau pe trei ani în urmă. Cristache Bratu ne-a spus că sînt destul de multe școli care nu au fonduri necesare ca să acopere aceste cheltuieli, astfel că directorii fac apel la Ordonanța 37/2008 care prevede plata drepturilor bănești, iar în cazul în care școala nu deține banii respectivi, se solicită suplimentarea fondurilor.

Nu se decontează transportul
O mare problemă pentru cadrele didactice care fac naveta din oraș la o școală din mediul rural sau care merg dintr-un sat în altul pentru a-și face numărul de ore este încă nerezolvată în totalitate. Decontarea navetelor profesorilor reprezintă încă un proces pe care sindicaliștii din învățămînt îl au cu mai marii Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J). Cristache Bratu ne-a spus că asta este una dintre problemele care va rămîne pentru mai mult timp deschisă. Școlile și IȘJ nu au fonduri suficiente pentru a acoperi numărul de cadre didactice care sînt nevoite să facă naveta, astfel că numai unii dintre profesorii titulari primesc banii înapoi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU