Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3075 > Educational Nr. 3075 de luni, 1 septembrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Doar jumătate din școli sînt autorizate sanitar

articol de: Angela Mărăcine

La conferința de presă organizată de Inspectoratul Școlar Județean Buzău (IȘJ) la sfîrșitul săptămînii trecute, cu ocazia pregătirii începerii noului an școlar, s-a anunțat cum că toate lucrurile din sistemul școlar buzoian merg aproape ca pe roate.

Personalul didactic îmbunătățește calitatea învățămîntului buzoian
Dumitru Ene, inspectorul general al I.Ș.J., Paul Negoiță, inspector general adjunct și Iorgu Mînzală, inspector de matematică, au vrut să anunțe cum stau treburile acum, în prag de nou an școlar. Astfel că Dumitru Ene a atins punctele esențiale ale sistemului, situația de pregătire a unităților de învățămînt al anului școlar 2008-2009. "În ședința publică de repartizare a posturilor se află personal calificat, ceea ce crește calitatea învățămîntului din județul nostru", a declarat Paul Negoiță. 193 de cadre au devenit titulare în învățămîntul preuniversitar buzoian, dar au rămas și posturi vacante, în special la limba engleză, franceză și în învățămîntul special pentru că cei care au candidat la posturile respective nu au luat mai mult de 7. La momentul actual sînt 484 de catedre complete și 1.194 de catedre incomplete, dar preponderent există personal calificat.

Doar jumătate din structurile școlare din județ au primit autorizație de funcționare
În județul Buzău, conform Hotărîrii 300/2007, s-au demarat lucrări de construcție sau de reabilitare la 200 de obiective școlare. Modurile de finanțare sînt structurate pe două căi: fie prin transfer de la Ministerul Educației spre primărie și astfel 95 de unități școlare au demarat lucrări de construcție sau reabilitare, fie direct prin Inspectoratul Școlar, o metodă mai bună, după cum apreciază reprezentanții IȘJ Buzău, pentru că astfel se urgentează folosirea banilor, iar școlile își termină mult mai repede lucrările. Prin Hotărîrea de Guvern adoptată pe 28 august 08, s-au obținut 96 de miliarde pentru infrastructura școlară. Dar Dumitru Ene a anunțat că doar jumătate din unitățile școlare au obținut, pînă în momentul de față, autorizația sanitară de funcționare. "Este un procent mai bun decît anul trecut, a crescut cu 12 %", a afirmat inspectorul general. Dar, după ce lucrările de reabilitare se vor termina, va crește și numărul de auto­rizații.

Multe școli de tip european, dar fără manuale
Din cauza lucrărilor de reabilitare, construcții noi, izolații, schimbări ale sistemelor, multe din școlile din Buzău pot fi considerate școli europene, care au toate dotările necesare unor elevi europeni. "În oraș, toate școlile au încălzire, apă curentă sau izolare termică. De asemenea, și prezența unui personal didactic ca­-li­ficat crește acest atribut al școlii buzoiene. Mai mult, putem spune, că, la momentul de față, învățămîntul este sistemul social care oferă cele mai multe locuri de muncă". Dar elevii? "Aceștia vor primi doar în proporție de 50 % manuale noi, restul din ei folosindu-le pe cele vechi sau pe cele recartate. Furnizorii aduc eșalonat manualele, deocamdată avem doar pentru cei din ciclul primar cărți noi".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU