Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2992 > Educational Nr. 2992 de marti, 27 mai 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Paiul din ochiul fratelui

de Bogdan CHIRIEAC
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Locuri la liceu în județ

articol de: S.D.

Din 22 mai a.c., candidații pe locurile din liceele și școlile de arte și meserii buzoiene își pot verifica șansele de reușită folosind aplicația Admitere 2008, în  secțiunea "Planul de școlarizare 2008", de pe http://admitere.edu.ro/2008/, unde au fost publicate listele cu specializările, liceele și școlile din județ. În ce privește numărul de locuri, el este egal cu cel al elevilor așteptați să absolve clasa a VIII-a în vara acestui an, plus un număr oferit estimativ elevilor din generațiile trecute.

Scădere drastică a numărului de elevi

Oferta de locuri la liceu și școli de arte și meserii din județ a scăzut drastic în ultimii ani, numărul de locuri fiind calculat după numărul de absolvenți. Astfel, doar 4928 de locuri sînt disponibile în județul Buzău, pentru cei care sînt așteptați să absolve, peste două săptămîni, clasa a VIII-a și care, pentru prima dată, vor fi admiși la liceu în baza mediilor pe clasele V-VIII și a notelor de la tezele unice din clasa a VII-a  i a VIII-a. Spre deosebire de acum 5 ani, descreșterea populației școlare este vertiginoasă, în 2003, de exemplu, oferta de locuri era de peste 6.500 de locuri. Un motiv este și faptul că, în vara toamna acestui an, în licee vor intra copii născuți în sălbăticia tranziției din anii 1994-1995. Astfel, 3.444 dintre locuri sînt la liceu, păstrîndu-se o proporție constantă a ofertei din licee, în ciuda descreșterii demografice și în defavoarea școlilor de arte și meserii, multe dintre ele în pragul desființării.

Liceele mari, cele mai generoase
Dacă oferta Colegiului "Hasdeu" este una extrem de generoasă, 280 de locuri, dintre care 112 la mate-informatică, sînt licee (grupuri școlare) care se tem că nu vor atrage nici măcar o clasă cu 28 de locuri. La nivelul specializărilor, paleta oferită tinerilor este neschimbată, filiera teorerică predominînd, cu 1.708 locuri, față de 1.316 la filiera tehnologică și doar 280 la filiera vocațională. Sînt prezente în ofertă  și 84 locuri la seral, plus alte 56 la frecven ă redusă. Prima etapă de admitere în învățămîntul liceal și profesional de stat, pentru candidații care nu împlinesc 18 ani pînă la data de 14 septembrie 2008, inclusiv, are loc începînd cu perioada 12-20 iunie, cînd se face completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Abia pe 27 iunie va avea loc repartizarea computerizată în învățămîntul liceal și profesional de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani pînă la data de 14 septembrie 2008, inclusiv.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU