Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2759 > Educational Nr. 2759 de marti, 14 august 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 3

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Discriminarea salarială agită spiritele sindicaliştilor

articol de: Alina BUDUIANU
La īnceputul acestui an, guvernul a aprobat ordonanţa privind creşterile salariale ce se vor acorda  īn 2007 personalului didactic din īnvăţămīnt. Īn urma negocierilor purtate īntre reprezentanţii Guvernului şi ai sindicatelor din educaţie s-a convenit o creştere totală salariilor de 23 de procente realizată īn trei etape şi anume: 1 ianuarie 2007- 5%, 1 aprilie 2007- 2%, 1 octombrie 2007- 15%. Deşi salariile profesorilor au fost deja stabilite pentru acest an, o nouă lege aprobată de Parlament pune pe jar sindicatele din īnvăţămīnt.

Cei cu gradul I vor avea şi sporuri mai mari
Legea care a modificat OUG 11/2007 şi care prevede majorarea salariilor cu 10%, peste procentul stabilit de Executiv, doar pentru personalul didactic din īnvăţămīntul preuniversitar cu gradul didactic I, i-a nemulţumit pe sindicalişti, care au considerat-o măsură discriminatorie. Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale cer majorarea salariilor cu 25%, de la 1 octombrie, pentru toate categoriile de personal didactic. Modificarea propusă de Comisia de īnvăţămīnt şi aprobată de Camera Depu­taţilor prevede ca īncepīnd cu 1 octombrie coeficienţii stabiliţi de Guvern să fie majoraţi astfel: 5% pentru profesorii universitari, 15% pentru restul personalului didactic din īnvăţămīntul universitar şi 10% pentru personalul cu grad didactic I din īnvăţămīntul preuniversitar. Profesorii cu gradul II, debutanţii sau suplinitorii cu definitivat nu vor beneficia de nici o majorare. Creşterea vizează cam 100.000 de cadre didactice, dar sīnt ignorate peste 170.000. Se face o discriminare clară īntre debutanţii din preuniversitar faţă de cei din universitar, cărora li se măresc salariile cu 15%. De asemenea, sporurile vor fi mai mari pentru cei cu grad I. Se pare că modificările au fost făcute īn favoarea profesorilor din universitar cărora, deşi li s-au dublat salariile īn anii trecuţi, mai au acum o majorare de 5%.

Sindicaliştii grăbesc aplicarea legii
Tot răul spre bine, ar putea spune sindicaliştii din īnvăţămīnt. Legea, aşa cum a fost ea aprobată de către guvernanţi, ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2007. Astfel, profesorii de gradul I vor trebui să primească şi surplusul de bani stabilit prin lege, de la īnceputul anului pīnă īn prezent. Cu privire la situaţia celorlalte cadre didactice discriminate, care nu au gradul I şi nu beneficiază de o majorare salarială, liderul sindical interimar Ioan Dobre a precizat că aceştia nu vor fi uitaţi şi, odată cu īnceperea anului şcolar, se va trece la luarea de măsuri īn vederea īmbunătăţirii şi a situaţiei lor. Īn urma solicitării Federaţiei Educaţiei Na­ţionale, Guvernul şi-a manifestat dorinţa de a īncepe discuţiile cu privire la pro­ble­mele salariale din īnvă­ţămīnt īnainte de fundamentarea bugetului pe anul 2008, pentru a nu se ajunge īn situaţia din anii trecuţi, cīnd īnceputul anului şcolar a coincis cu demararea acţiunilor sindicale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU