Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2746 > Educational Nr. 2746 de luni, 30 iulie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Peste 1.000 de profesori īn căutarea suplinirii

articol de: Sorin DINCO
După ce calculatorul a decis soarta de cadru didactic a doar 135 candidaţi pe posturi stabile īn reţeaua şcolară judeţeană, peste 1000 de persoane care şi-au depus dosarele la Inspectoratul şcolar trăiesc īncă tensiunea căutării unui loc de muncă, la suplinire, īn īnvăţămīnt. Īn timp ce norocoşii se gīndesc deja la prima de instalare, ceilalţi au de trecut prin sita şedinţelor publice şi a īncă unui examen-concurs.

Foarte puţini titulari
Joia trecută, calculatorul de la Ministerul Educaţiei a făcut repartizarea pe catedrele titularizabile a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7 la concursul din 16 iulie. Procentual, la nivel naţional au fost ocupate 44% dintre catedre, din care o treime īn mediul rural, acolo unde e durerea cea mare a calităţii predării cu profesori instabili pe post şi chiar necalificaţi. Īn judeţul Buzău, din peste 240 catedre s-au ocupat 135, dar 137 candidaţi cu note peste 7 au rămas nerepartizaţi     şi alte 57 catedre viabile pe cel puţin 4 ani nu şi-au găsit profesori. Cifrele arată aşa şi pentru că sīnt discipline pe care concuren    a a fost de 20 pe un post (istorie, geografie, fizică), dar şi discipline neconcurate (romāna, engleza, franceza).

Drama suplinitorilor
Posturile didactice sau catedrele rămase neocupate īn urma titularizării devin netitularizabile şi sīnt afişate pentru următoarele etape ale mişcării personalului didactic: detaşare la cerere şi suplinire. Īn prezent, sīnt īncă 537 de posturi scoase la suplinire, pe care se vor bate peste 1100 candidaţi cu dosare depuse la Inspectoratul şcolar, dar, din nou, vorbim despre concurenţă mare pe disciplinele mai sus amintite, dar şi la īnvăţători şi educatoare, şi de multe şcoli din mediul rural īn care elevii vor schimba pentru a nu se ştie cīta oară profesorul de romānă, de matematică, de engleză sau franceză.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU