Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2734 > Educational Nr. 2734 de luni, 16 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Cinci pe un loc

Azi, 1281 candidaţi īnscrişi īn cursa obţinerii unui loc de muncă īn īnvăţămīnt susţin concursul de titularizare. Sīnt scoa­se doar 241 posturi stabile pe minim 4 ani, iar mulţi tineri vin īn săli la īntīmplare, la fel cum au ajuns şi īn facultăţi, fără să se gīndească la ce vor face du­pă terminarea studiilor. Īm­pinşi de la spate de părinţi sau, mai grav, de lipsa unei alternative, mulţi ajung la catedră fără a avea vreo īnclinaţie de pedagog. Salariul mic, o generaţie de elevi rebeli, stresul nesfīr­şi­telor inspecţii, la care se pot a­dăuga condiţiile jalnice de mun­­că şi, cu toate acestea, īn ju­deţ, concurenţa medie e de 5 pe un post.

"Iubesc copiii", "N-am īncotro" sau "Cea mai bună soluţie"
Unii se amăgesc cu titularizarea īn īnvăţămīnt prin dragostea faţă de copii sau prin timpul liber pe care īl are un profesor. Alţii, mai realişti, recunosc că pregătirea pe care o au nu īi ajută īn nici un alt domeniu şi sīnt nevoiţi să aleagă catedra. Am stat de vorbă cu cīţiva candidaţi, nici unul nu a vrut să īşi arate faţa īn public. Poate şi pentru că pe chipul lor se citeşte resemnarea cu o situaţie pe care o detestă şi, mai ales, plictiseala. Florentina Drăgaică, absolventă de istorie, disciplină la care sīnt 3 posturi şi 73 candidaţi (!), ne-a declarat: "Pentru a putea lucra īn īnvăţămīnt este nevoie de o altă motivaţie decīt cea de natură materială. Dacă este să privim această latură, nu poate fi vorba de nici o satisfacţie. Īnsă mie īmi place foarte mult să lucrez cu copiii, de aceea optez pentru această meserie. Facultatea pe care am terminat-o nu īmi oferă prea multe alternative. Ca  proaspăt absolvent, este foarte greu să te angajezi. Principala problemă de care m-am lovit a fost lipsa de experienţă.".

"Visam altceva īn facultate"
Claudiu Ene a absolvit Arte Plastice: "Dacă ar fi să aleg īntre o carieră de pictor şi una de profesor, cu siguranţă aş opta pentru prima. Momentan, doresc să intru īn īnvăţămīnt pentru că  īmi place să-i īnvăţ şi pe alţii să picteze. Mă consider īn primul rīnd artist şi nu pot să mă gīndesc la bani atīta timp cīt īmi place ceea ce fac. Pe băncile
facultăţii, mă vedeam expunīnd lucrări īn mari galerii de artă. Acum mă gīndesc că va trebui să-mi īmpart timpul īntre şcoală şi atelier. Dacă pot să fac două lucruri īn acelaşi timp, să fiu un bun pedagog şi un bun artist, aş dori să rămīn īn īnvăţămīnt." Am găsit şi oameni "mulţumiţi" de ce li se oferă. Roxana Jipa a absolvit Chimie Alimentară: "Pentru mine, cariera de profesor mi se pare cea mai bună variantă pentru ce am lucrat pīnă acum. Nu este atīt de stresant şi nici salariul nu este atīt de mic pe cīt se crede. Am predat cīteva luni, ca suplinitor, alimentaţia publică şi īmi place foarte mult. Vreau să dau titularizarea ca să fiu sigură pe post. Viaţa la catedră este mai relaxantă din punct de vedere al timpului liber. M-am pregătit din timp pentru examenul de titularizare, pentru că-mi doresc foarte mult să predau ca titular."
Alina BUDUIANU
Sorin DINCO

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU