Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2696 > Educational Nr. 2696 de vineri, 1 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Deficienţii de vorbire sau de auz


Separaţi prin naştere

Şcolile speciale trăiesc īn periferie, cu ajutor de la puţini localnici şi nişte străini

La Şcoala Specială 2 īnvaţă 141 de elevi. Toţi sīnt purtători de proteze auditive. Cu un clişeu consacrat şi de bun-simţ, ei sīnt numiţi copii "normali", dar menta­litatea de rīnd īi ţine undeva la periferie. Nu īntīmplător şcolile speciale sīnt duse īn marginea urbanităţii. Un scurt reportaj scoate la iveală aspecte foarte puţin cunoscute...

Mulţi deficienţi de auz provin din familii nevoiaşe, dezorganizate
Īn afara cursurilor de masă, copiii de la Şcoala Specială 2 participă la activităţi specifice, cu rol terapeutic, cum ar fi comunicarea cu auditorii. Identificarea cazurilor de copii cu deficienţe de auz e īncă problematică. La īnceputul verii, se organizează detaşamente care merg prin judeţ īn īncercarea de a aduce copiii cu deficienţe de auz la şcoală. Vīrsta recomandată pentru integrarea īn şcoala specială e de la trei ani. Cu cīt tratamentul este mai timpuriu, cu atīt ei dobīndesc mai uşor deprinderi de comunicare cu ceilalţi. Majoritatea vin din familii dezorganizate, fără posibilităţi materiale. Şi totuşi elevii cu deficienţe de auz nu beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport īn comun.

Salvaţi tot de străini şi cīţiva īntreprinzători locali
Īn şcoală există şi clase de profesională, unde elevii se pregătesc să devină tīmplari, croitori, vopsitori, frizeri sau bucătari-cofetari. Cei cu deficienţe mai uşoare pot urma şcoli postliceale īn eventualitatea angajării ca operatori pe calculator, tehnicieni dentari sau īn optica medicală. Īn prezent, şcoala colaborează cu o fabrică de īncălţăminte şi cu ateliere de croitorie, care şi-au manifestat dorinţa să angajeze absolvenţi surdo-muţi. Pentru unii este şansa vieţii lor, deşi veniturile sīnt mici ca să īşi mai poată trata vreodată handicapul. Din martie, şcoala este parteneră cu similare din Focşani şi Vaslui, īntr-un proiect de colaborare cu o fundaţie din Olanda, pentru construirea unui centru de informare a comunităţii şi a părinţilor care au copii cu deficienţe de auz. Ca şi īn alte cazuri, tot străinii sīnt cei care īntind mīna de ajutor.
Sorin DINCO
Alina BUDUIANU

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU