Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2683 > Educational Nr. 2683 de joi, 17 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Vara asta se anunţă un bacalaureat de foc:


Nu s-au gandit la noi

Autorităţile din īnvăţămīnt pun accentul pe cantitate, nu pe calitate

Īncărcaţi cu prea multe subiecte pe ultima turnantă, elevii abando­nează pregătirea pentru examenele din vară. Ca­nicula īncurajează sta­rea de lehamite faţă de cele două examene naţionale, capacitatea şi bacalaureatul, iar rezultatele se anunţă de jale.

Fă-te că īnveţi...

Dacă īn licee, la clasele a IX-a, de la o generaţie la alta, calitatea efectivelor de elevi a scăzut, şi facultăţile vor avea, din nou, studenţi mai slab pregătiţi. Autorităţile din īnvăţămīnt au ignorat total semnalele venite dinspre elevi, care au reclamat īncărcarea programelor celor două examene naţionale, de capacitate şi bacalaureat. Punīnd accent pe cantitate, nu pe calitate, co­misiile de īntocmire a subiectelor au venit cu noutăţi năucitoare īn două valuri, o­dată īn 15 ianuarie a.c., şi apoi īn 30 aprilie. Au dublat subiectele de examen, au derutat atīt elevii, cīt şi profesorii. S-a cerut ca schimbarea de evaluare prin examene finale să nu a­fecteze gene­raţia curentă, pentru că modificările s-au făcut "pe viu", ci să fie anunţate din timp, să fie supuse discuţiilor publice, astfel īncīt să fie "rodat" un sistem destul de defectuos, pīnă la īnlăturarea gre­şelilor. Nu s-a ţinut cont nici de acest lucru. Iată şi trei reacţii grăitoare despre "noul bacalaureat":Cristina Dumitrache (a XII-a, Liceul Pedagogic): "Faţă de anii trecuţi, acest examen a devenit mai solicitant din cauza numărului mare de subiecte. Stresul e mai mare pentru că acum ştim variantele, ştim cīt de complicate sīnt şi nu reuşim să le rezolvăm pe toate. La proba orală de la romānă va fi groaznic."Liliana Zota (a XII-a, Liceul Pedagogic): "La romānă ştiu că s-a mai băgat şi postmodernismul. Consider că Mircea Cărtărescu nu a­vea ce să caute īn materia de Bac. Sīnt alţi scriitori mai importanţi. E mult mai dificil acum. La romānă,un singur subiect a fost īmpărţit īn mai multe. Şansele ca noi să luăm note mari au scăzut considerabil. Eu, una, am renun­ţat să rezolv variantele. Sīnt foar­te multe, iar timpul foarte scurt." Un elev de la Liceul Teoretic "Al. Marghiloman" a exprimat un punct de vedere de­spre care profesorii ştiu foar­te bine cīt de real este: "Nu mă interesează. Īnvăţ cīt pot şi atīt. Cei care au făcut atītea variante nu s-au gīndit deloc la noi. Altceva mai bun nu au avut de făcut?!"
(A.B.)
(S.D.)

 

COMENTARII

elev:
o tampenie
niste nenorociti de la un cap la altul...fac experimente pe noi...scoala a devenit o mare tampenie...o gramada de materii inutile si nu vede nimeni...asta e trai in romania si asta ne ocupa tot timpul..:(
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU