Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5643 > Educational Nr. 5643 de luni, 5 martie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Educational

Proteste de primăvară


Sindicaliștii din învățămînt, hotărîți să boicoteze simulările

S-au strîns semnături de la 80% dintre profesorii afiliați S.Î.P.

articol de: Doru GHEORGHIADE

Sindicaliștii din Buzău sînt hotărîți să boicoteze simulările. În acest sens, în ultima perioadă, s-au strîns semnături de la sindicaliștii din școlile din județul Buzău. Cadrele didactice susțin liderii Sindicatului Învățămîntului Preuniversitar Buzău, sînt nemulțumiți de faptul că grilele de salarizare pentru personalul din Educație nu au fost negociate, ci impuse.

Totodată, sindicaliștii solicită ca sporurile și indemnizațiile să fie calculate prin raportare la salariul de bază majorat din 2018 și nu la cel din 2016. Cum n-au primit nici un semn din partea Guvernului, sindicaliștii au hotărît să nu participe la simulările naționale. Profesorii susțin că în perioada simulărilor își vor îndeplini atribuțiile specifice funcției în conformitate cu orarul fiecărei unități de învățămînt în parte.    Mai mulți dascăli și sindicaliști din Educație vor boicota simularea pentru Evaluarea Națională, în perioada 5-7 martie, în 1.100 de unități de învățămînt, anunță Federația Sindicatelor Libere din Educație, precizează adevarul.ro. Reprezentanții instituției spun că recurg la această formă de protest din cauza nemulțumirilor legate de salarii, dar și a lipsei de răspuns din partea decidenților politici.

Ministerul Educației a transmis că legea Salarizării a fost adoptată în urma consultării sindicatelor, iar în ceea ce privește vîrsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se dorește creșterea vîrstei de pensionare, nu scăderea ei (după cum vor sindicaliștii). De asemenea, ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le reamintește reprezentanților sindicali că s-au angajat să nu declanșeze conflicte de muncă.

"Așadar, boicotul nu este o soluție! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creștere salarială de 20%, începînd cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceștia se află în fața primei lor simulări de examen, iar impactul emoțional asupra lor este unul puternic", au explicat reprezentanții Ministerului.

Care sînt solicitările sindicaliștilor -soluționarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; -majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiționată de comasări de unități de învățămînt, disponibilizări de personal și de tăieri ale unor drepturi salariale legale; -creșterea costului standard per elev/preșcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încît părinții să nu mai fie nevoiți să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor; -rezolvarea modului de calcul al sporurilor și indemnizațiilor care li se cuvin salariaților din sistemul educațional; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, avînd în vedere că această categorie socio - profesională are coeficienți de ierarhizare situați în pătrimea inferioară; -modificarea Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupațională "ÎNVĂȚĂMÎNT", aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conținutul său, discriminează personalul nedidactic din învățămînt, căruia nu i se aplică; -acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vîrstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

"În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut și boicotarea simulării examenului național de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018", mai transmite FSLI, apreciind că este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariaților din învățămîntul preuniversitar de stat,  indiferent de apartenența sindicală, pentru a reuși în aceste demersuri. Ministerul Educației Naționale organizează, în perioada 5 - 7 martie 2018, la nivel național, simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sînt așteptați să participe cei aproape 180.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar 2017-2018.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU