Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2622 > Economic Nr. 2622 de vineri, 2 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

A început bătălia pentru fondurile europene


Investitorii din industrie Și construcții s-au apucat de elaborat proiecte

articol de: Mărgărit Grosu
Investitorii din industrie Și construcții s-au apucat de elaborat proiecte
 

Societățile incluse în categoria I.M.M.-urilor care desfășoară activități în domeniul industriei și construcțiilor au posibilitatea accesării de alocații financiare nerambursabile în acest an, în baza a 13 programe naționale de finanțare. Pentru investiții mici, realizate de I.M.M.-uri în baza unor programe ce vizează accesarea de fonduri U.E., sumele reprezentînd 60% din valoarea proiectului pot ajunge la 200.000 de euro, în timp ce pentru investițiile mari pot fi atrase sume de 1,5 milioane de euro.
Fondurile vor putea fi accesate în a doua jumătate a acestui an. Reprezentantul Centrului Teritorial de Informare, Consiliere și Instruire pentru I.M.M-uri, Gheorghe Morăraș, declară că investitorii au început demersurile pentru a intra în posesia banilor europeni. "Pînă în prezent nici un program nu este viabil. Au venit foarte multe firme care s-au interesat de aceste programe, atît pentru detalii, dar și pentru a verifica dacă activitățile pe care le desfășoară sînt eligibile", ne-a declarat Gheorghe Morăraș.

Banii alocați de la buget vor putea fi accesați de săptămîna viitoare
Dacă pentru fondurile europene investitorii mai au de așteptat, programele ANIMC- 2007 vor fi funcționale în perioada imediat următoare.Programele sînt diverse. Pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rîndul femeilor manager sînt alocați 700.000 RON. Bugetul pentru susținerea accesului microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici la servicii de instruire și consultanță este de 1.200.000 RON. Pentru dezvoltarea exportului sînt alocați 8.000.000 RON, în timp ce pentru dezvoltarea și modernizarea activităților de comercializare a serviciilor de piață sînt alocați 6.000.000 RON. O sumă destul de consistentă a fost alocată pentru organizarea Tîrgului I.M.M.-urilor în acest an, fiind alocați în acest scop 1.200.000 RON, dar și pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, program al cărui buget este de 1.500.000 RON. I.M.M.-urile mai pot beneficia de fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit, în acest scop fiind alocați 9.600.000 RON. Nici întreprinderile cooperatiste nu au fost omise din lista de programe. Pentru organizarea Tîrgului Național Cooperatist au fost alocați în acest an 700.000 RON.

Finanțarea investițiilor este de 60% în acest an
Cel mai apreciat program care a adus anul trecut sume importante pentru 20 de I.M.M.-uri la nivelul județului Buzău este cel de susținere a investițiilor realizate de către întreprinderi nou înființate și microîntreprinderi, precum și a investițiilor de modernizare. Bugetul total este de 40.000.000 de RON. Microîntreprinderile pot accesa sume de maxim 10.000 euro, în timp ce întreprinderile mici și mijlocii pot ajunge la 40.000 de euro reprezentînd 60% din valoarea investițiilor. Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rîndul tinerilor, intitulat "Start 2007", are în acest an un buget de 1.350.000 de RON. Implementarea și certificarea sistemelor calității și crearea Centrului Român al Calității are ca bază de susținere, în baza programelor ANIMMC 2007, 1.200.000 RON. Programul UNCTAD/ EMPRETEC, pentru sprijinirea dezvoltării I.M.M.-urilor, este prevăzut în acest an cu un buget de 360.000 RON, iar pentru programul multianual ce vizează perioada 2002-2009, pentru înființarea incubatoarelor tehnologice și de afaceri, sînt alocați 1.700.000 de RON. Cererile pentru accesare a sumelor în cadrul programelor respective nu sînt însoțite de proiecte de afaceri tip SAPARD, destul de costisitoare,
dar totuși consultarea unui specialist la întocmirea cererii de finanțare este de preferat, potrivit consultantului Gheorghe Morăraș și asta pentru a se evita situațiile neplăcute cînd, din cauza unui aspect de multe ori neglijat, se poate pierde finanțarea.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU