Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5186 > Economic Nr. 5186 de marti, 12 aprilie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Începe bătălia pe fondurile pentru reabilitarea energetică a clădirilor

Regiunea Sud-Est, din care face parte Buzăul, are la dispoziție peste

articol de: Cătălina Jingoiu
Începe bătălia pe fondurile pentru reabilitarea energetică a clădirilor
 

Proprietarii de clădiri rezidențiale pot beneficia de fonduri europene pentru creșterea efici­­en­ței energetice a acestor clădiri. Banii sînt alocați prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar bugetul minim al unui proiect este de 100.000 euro, în timp ce suma maxi­mă poate ajunge la 5 milioane euro.     
Bătălia pentru aceste fonduri va fi una strânsă. Regiunea Sud-Est, din care face parte și Buzăul, dispune de o alocare financiară în valoare de 54,13 milioane euro. Banii se vor împărți între beneficiarii din județele Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța, iar modul de alocare va fi pe principiul "Primul venit, primul servit!". Având în vedere că primele depuneri de proiecte se pot face de la jumătatea lunii viitoare, Primăria municipiului Buzău a început deja promovarea acestei oportunități de finanțare, în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari.

Cîteva modificări

Tot municipalitatea se va ocupa de redactarea cererilor de finanțare. Anul trecut își manifestaseră intenția de a intra în acest program proprietarii din 48 de blocuri aflate pe raza municipiului Buzău. Dată fiind schimbarea condițiilor, numărul potențialilor beneficiari interesați de program ar putea fi diferit. Noul program permite includerea, în categoria de lucrări de creștere a eficienței energetice, a mai multor tipuri de lucrări. De pildă, cheltuială eligibilă este considerată inclusiv montarea de surse de energie verde, așa cum sînt panourile solare care pot produce căldură pentru casa scării, scutindu-i pe locatari de o cheltuială. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri de locuințe cu regim minim P+2, construite între anii 1950 și 1990. Primăriile au posibilitatea de a face parteneriate cu asociațiile de proprietari pentru a grupa pe cartiere, proiectele respective.

Asociațiile de proprietari, chemate la ședință

Detaliile referitoare la această oportunitate de finanțare vor fi prezentate de oficiali ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-est în cadrul unei sesiuni de informare ce va avea loc astăzi, cu începere de la ora 11,00, la Sala "D. Filipescu" din cadrul Consiliului Județean.
La reuniune pot lua parte și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari. Ghidul solicitantului și toate documentele referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite sînt disponibile și pe site-ul www.inforegio.ro, sub-secțiunea Apeluri de proiecte. Proiectele se finanțează în cadrul Axei prioritare 3 - "Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon", Prioritatea de investiții 3.1 - "Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei  și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice,  și în sectorul locuințelor", Opera iunea A - "Clădiri rezidențiale". Cererile de finanțare se depun în perioada 16.05.2016-16.11.2016.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU