Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5074 > Economic Nr. 5074 de vineri, 30 octombrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Propunere pentru autoritățile publice


Garanții de stat pentru proiecte de creștere a eficienței energetice

Schema propune să garanteze creditele bancare necesare unităților administrativ-teritoriale

articol de: Laurențiu Marinov
Garanții de stat pentru proiecte de creștere a eficienței energetice
 

Creditele bancare ale unităților administrativ-teritoriale pentru implementarea proiectelor de creș­tere a eficienței energetice în sectorul rezidențial ar putea fi garantate de stat, se arată într-un comunicat al Fondului Na­țional de Garan­tare
a Creditelor pentru IMM-uri, citat de capital.ro.     
“FNGCIMM a înaintat autorităților publice competente o propunere de schemă de garantare care poate fi utilizată ca instrument financiar necesar pentru implementarea pro­iectelor de creștere a eficienței energetice în sectorul rezidențial, finanțată din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR). Schema propune să garanteze creditele bancare necesare unităților administrativ-teritoriale pentru finanțarea contribuției proprii a beneficiarilor finali ai pro­iectelor de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale, conform priorităților aprobate de consiliul local și hotărîrilor asociațiilor de proprietari”, se arată în document. Fondul propune un buget total de 48 de milioane de euro pentru finanțarea noii scheme de garantare. Creditele ga­rantate pot fi acordate pe o durată cuprinsă între 5 și 25 de ani, de către băncile finanțatoare, în vederea creșterii eficienței energetice în clădirile rezidențiale vizate cu prioritate (blocuri de locuit din mediul urban), pentru reducerea consumului de energie, îmbunătățirea condițiilor locative la standarde UE, scăderea costurilor cu consumul de energie și a unor măsuri de consolidare a clădirii.

Clădiri eligibile

Proiectele de reabilitare energetică a clădirilor la standarde europene vor fi elaborate și implementate sub coordonarea auto­rităților locale. "Clădirea eligibilă trebuie să fie bloc de locuințe construit în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, cu o înălțime de minim P+2, care nu a mai beneficiat de finanțare publică în ultimii 5 ani pentru același tip de activități (construcție/ extindere/modernizare) și care nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanțare. Parteneriatul se concretizează prin încheierea unui contract între primărie și asociația de proprietari care vizează toată perioada de implementare a proiectului, începînd de la pregătirea documentației pînă la încetarea tuturor obligațiilor asumate față de terți, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficiență energetică și rambursarea creditului bancar de co-finanțare", mai arată Fondul. Garanția va acoperi un procent de maxim 80% din valoarea creditului, în funcție de cerințele de co-finanțare ale fiecărui proiect de reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale. În scopul de a limita costul total al creditului garantat, se propune ca beneficiarii creditelor garantate (UAT) și beneficiarii finali (AP) să nu plătească comision de ga­rantare, acesta urmînd să fie suportat din fondul de garantare alocat schemei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU