Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5039 > Economic Nr. 5039 de vineri, 11 septembrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Chemați în instanță


Roi de interese pentru pădurile din nordul județului

Judecătoria Pătîrlagele este asaltată de cereri care vizează anulări de titluri de proprietate, contestații și alte acțiuni

articol de: Cătălina Jingoiu
Roi de interese pentru pădurile din nordul județului
 

Aurul verde al județului a animat și continuă să anime numeroase și, adesea, neștiute interese ale unor jucători mai mari sau mai mici care încearcă să se înfrupte din supra­fe­țele verzi ale județului, multe dintre ele ajunse astăzi în proprietate privată. Cele mai mari suprafețe forestiere din Buzău sînt concentrate în nordul județului Buzău și așa se explică faptul că, urmînd criteriul competenței după arondare, Judecătoria Pătîrlagele este asaltată de cauze care vizează anulări de titluri de proprietate, contestații și alte acțiuni prin care se încearcă rezolvarea unor situații cu ajutorul Justiției. Uneori, însă, astfel de procese nu mai ajung la final așa cum s-a întîmplat recent într-un proces deschis de Obștea Moșnenilor Buzoieni Ziși de pe Buzău. Organizația a deschis un proces împotriva Academiei Române pentru anularea titlului de proprietate deținut asupra unor suprafețe localizate pe raza localităților Nehoiu și Siriu. Chemate în instanță au fost și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor și Comisiile Locale pntru Aplicarea Legilor Fondului Funciar din Nehoiu și Siriu.

Suspendarea dreptului de exploatare

Primul efect al acestei acțiuni în Justiție a fost suspendarea dreptului de exploatare de către Academia Română asupra suprafețelor care făceau obiectul acțiunii, suspendare care nu s-a mai pus în aplicare înrucît, exact în momentul în care urma să se aplice decizia, a intervenit o înțelegere între părți. Această înțelegere este confirmată de soluția ce apare pe portalul instanței de judecată, în dreptul dosarului respective, soluție pronunțată în data de 25 august, cînd magistratul de caz a "luat act de renunțarea la judecată". Avînd în vedere miza înțelegerii, în condițiile în care procesul din Justiție putea bloca dreptul de exploatare al Academiei pe o perioadă de cîțiva ani, este lesne de intuit cine a dat și cine a primit, la masa negocierilor.

Academia Română, cel mai mare proprietar

Academia Română este cel mai mare proprietar de păduri din județul Buzău cu o suprafață totală retrocedată de circa 18.000 hectare, punerea în posesie fiind rea­lizată pe mai bine de 13.000 de hectare. Obștea Moșnenilor Buzoieni ziși de pe Buzău a mai deschis o acțiune similară împotriva comisiilor locale din Pănătău, Gura Teghii, Nehoiu și Siriu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU