Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5006 > Economic Nr. 5006 de luni, 27 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Proiect de hotărîre


Ajutoare de stat pentru proprietarii de păduri din arii protejate

Compensațiile se vor acorda în cuantumuri maxime 500 de euro pe hectar

articol de: Laurențiu Marinov
Ajutoare de stat pentru proprietarii de păduri din arii protejate
 

Compensații de pînă la 500 de euro pe hectar pe an sînt prevăzute pentru proprietarii de păduri cu funcție de protecție sau din arii protejate, pentru masa lemnoasă pe care aceștia nu o pot recolta, potrivit unui proiect de hotărîre de Guvern, pus în dezbatere de Ministerul Mediului. Proiectul de HG vizează instituirea schemei de ajutor de stat pentru acordarea de compensații reprezentînd contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000. Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sînt proprietarii de păduri și asociațiile de proprietari de păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu aplicabile activităților forestiere, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice. Ajutorul de stat se acordă în cuantumuri maxime 500 de euro pe hectar și pe an în perioada inițială care nu depășește cinci ani și de maximum 200 de euro pe hectar și pe an în perioada ulterioară, se arată în proiect. Durata de aplicare a schemei de ajutor este de la data primiri Deciziei CE de acordare a ajutorului de stat și pînă la 31 decembrie 2020, inclusiv. Ajutorul de stat se acordă anual.

Exploatarea lemnului, interzisă

Pădurile incluse în schemă sînt cele cu funcții speciale de ocrotire a naturii, pentru care prin lege este interzisă orice fel de exploatare de lemn pentru conservarea biodiversității (rezervații științifice, rezervații peisagistige, care conservă resurse genetice deosebite) sau unde recoltarea nu este permisă deoarece ar conduce la degradarea terenului, la alunecari și eroziune (deoarece aceste păduri sunt situate pe stîncării, grohotișuri și pe terenuri cu eroziune în adancime cu alunecari active precum și terenuri cu pante de peste 30 grade, terenuri degradate sau nisipuri mobile neconsolidate, pădurile în zone cu pericol de eroziune). Sînt incluse și pădurile cu valoare genetică ridicată, cum ar fi cele de la mare altitudine unde condițiile de regene­rare sînt foarte grele, păduri seculare, virgine, cvasivirgine de valoare deosebită. Fac obiectul schemei de ajutor de stat numai terenurile forestiere pentru care sînt elaborate amenajamente silvice aprobate prin ordin al ministrului Mediului.

27 de milioane pentru anul acesta

Valoarea totală ma­xi­mă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2015 - 2020 este estimată la 297 milioane lei și se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul alocat cu această destinație Minis­terului Mediului, Apelor și Pădurilor. Valoarea totală maximă aferentă anului 2015 este de 27 milioane lei, aferentă compensațiilor pentru șase luni, mai prevede proiectul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU