Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4866 > Economic Nr. 4866 de marti, 6 ianuarie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Bilanțul monitorizării vînzărilor de terenuri


Piața suprafețelor arabile: peste 1.290 de oferte în 2014

Din iunie anul trecut, DAJ Buzău primește de la primării dosarele privind ofertele de vînzare pentru terenurile situate în extravilanul localităților

articol de: Adrian CRĂCIUN
Agricultura se nu­mără printre do­meniile care atrag noi investitori, lucru care este dovedit de bilanțul pe anul trecut al activității de mo­nitorizare a vînză­­rilor de terenuri arabile.
Astfel, piața terenurilor agricole s-a deblocat în a doua parte a anului, în Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Buzău înregistrînd peste 1.290 de oferte de vînzări terenuri. Monito­rizarea tranzacțiilor de te­renuri se face conform prevederilor Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vînzării-cum­părării terenurilor agricole situate în extravilan și a Ordinului 719/2014 pri­vind aprobarea normelor metodologice. În iunie 2014, Instituția Prefectului Buzău și Direcția Agricolă au trimis o adresă comună tuturor primăriilor din ju­deț prin care au fost înștiințate că au obligația de a transmite  către DAJ Buzău toate dosarele privind oferte­le de vînzare pentru te­re­nu­rile situate în extravi­lanul localităților. Ulterior, anun­țurile de vînzare ale propri­etarilor de teren au înce­put să apară, de pe 13 iunie Direcția Agricolă „contabilizînd” primele astfel de oferte.

Prețul mediu, în jurul valorii de 10.000 lei/ha

Ultima ofertă de vînza­re de teren a fost postată pe 23 decembrie 2014, apar­ține unui proprietar din comuna Movila Banului, care vinde 1,08 ha de teren la prețul de 10.000 lei/ha, oferta sa de vînzare fiind anunțul cu numărul 1.294 postat pe site-ul DAJ Bu­zău. În privința prețurilor de tranzacție, odată cu aplicarea noilor prevederi legislative cei interesați de achiziționarea de pămînt își pot face rapid o idee despre prețurile reale de pe piața terenurilor agricole. Astfel, fiecare proprietar de teren poate formula oferta de vînzare la prețul pe care dorește să îl obțină. În cazul în care nu apare nici o ofertă de cumpărare, proprietarul poate să fixeze un preț mai mic sau să renun­țe la tranzacție. De asemenea, dacă între preemptori este concurență se poate ajunge la un preț mai mare decît cel cerut inițial, lucru care îl va avantaja în final pe proprietar. Pînă în pre­zent, prețurile cerute de proprietarii de terenuri care vor să renunțe la terenurile agricole diferă de la o comună la alta. De exemplu, la Cochirleanca o suprafață de 0,62 ha era scoasă la vînzare în iunie cu 6.000 lei, în timp ce la Poșta Cîlnău pe o supra­față mai mică, de 0,54 ha,  proprietarul cerea 3.000 lei. Dacă între localități ­dife­rențele de preț ar putea fi explicate prin existența unor utilități, diferențe pot să apară și pentru terenuri din aceeași comună. Astfel, pe o su­prafață de doar 595 m.p. din extravilanul comunei Unguriu, ofertantul a optat pentru un preț de 4.000 de euro (peste 17.000 lei), dar tot în aceeași comună altcineva cerea 5.000 de lei pe o suprafață de 1.573 m.p. Cei care au urmărit de mai mult timp această piață spun că pre­țul mediu al terenurilor agricole oscilează în jurul valorii de 10.000 lei/ha.

Nici o ofertă peste pragul de 30 de hectare

Pe fondul fărîmițării excesive a terenurilor agricole, pînă în prezent în județul nostru nu a apă­rut nici o ofertă de peste 30 de hectare. Fermierii spun că este greu să apară oferte de suprafețe compacte. Astfel, chiar dacă există proprietari care au mai mult pămînt, de ­re­gulă loturile de teren sînt situate în mai multe loca­ții, cu preemptori diferiți și, practic, nu se înca­drea­ză pentru a urma procedu­rile care se cer pentru suprafețele de peste 30 de hectare. În aceste condi­ții, deși anul trecut Ministerul Agriculturii a lansat un portal pe care sînt postate anunțurile de vînzare a terenurilor agricole, Buzăul nu figurează încă printre județele în care sînt anunțate ­tran­zacții de suprafețe care depășesc pragul de 30 de hectare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU