Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4854 > Economic Nr. 4854 de luni, 15 decembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Campanie de promovare a calității făcută de Ministerul Agriculturii


Produse tradiționale din zona Pleșcoi, la Tîrgul de Crăciun

Manifestarea va fi găzduită chiar în curtea ministerului, în perioada 18 – 21 decembrie

articol de: Adrian CRĂCIUN
Cîrnații de Pleșcoi cruzi și uscați, babicul, ghiudenul, pastrama de oaie și alte preparate ale producătorilor buzo­­ieni se vor nu­mă­ra printre produsele tradiționale ce vor fi prezentate în cadrul Tîrgului de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”. Manifestarea va fi găzduită chiar în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada 18 – 21 decembrie 2014, în fiecare zi între orele 9.00-16.00.  Vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate garantată, cum sînt produsele tradiționale atestate și ecologice certificate. 
Astfel, în pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, vizitatorii sînt invitați să redescopere gustul bucatelor de altădată, printre care și produsele tra­diți­onale din zona Pleșcoi. 

Produse din toate zonele țării

Potrivit unui comunicat de presă al MADR, în afara produselor menționate, printre bunătățile aduse de la Buzău se vor mai număra și alte produse precum: mici de casă, piept de porc crud afumat, mușchi țărănesc crud afumat și cîrnați de casă afumați. La tîrg vor mai fi expuse brînzeturi din Brașov - telemea de vacă, brînza de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă sau al celor din Botoșani - cașcaval de Vlăsinești, caș și brînză ca la bunica, care se potrivesc foarte bine cu pîinea tradițională. 
Iubitorii de pește pot găsi produsele aduse de la Tulcea: salată cu icre de crap sau știucă, sardeluțe marinate în ulei, pastramă și batog de somn de crap argintiu sau de somn. Păstrăvul afumat în cobză de brad din Prahova se va regăsi, de asemenea, între produsele expuse. Totodată, toți cei care vor trece pragul Tîrgului de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, organizat de MADR,vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob sau cîrnați de porc, caltaboș cu orez, ­mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud – afumat, jambon cu os afumat.

Recunoașterea tradiționalității unui produs, un proces continuu

Între produsele care vor încînta vizitatorii tîrgului ­amintim Magiunul de prune de Topoloveni, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație geografică Protejată - I.G.P.”, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Din categoria produselor ecolo­gice se vor găsi la tîrgul de Cră­ciun uleiuri naturale, ob­ți­nute prin presarea la rece a semințelor selecționate și ne­prelucrate termic prin pră­jire,precum uleiurile din se­mințe certificate de in, su­san, cînepă, floarea soarelui, miere ecologică – polifloră, de salcîm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere etc. Oficialii MADR mai precizează că recu­noaș­terea tradiționalității unui pro­dus prin intermediul înre­gistrării sale în conformitate cu ordinul 724/2013 este un proces continuu, care permi­te oricărui doritor să apli­ce pentru obținerea atesta­tului de produs tradițional. În același timp, precizăm că toate produsele care au fost atestate în baza vechii legislații și nu s-au reatestat pînă la 30 noiembrie 2014, nu mai pot fi încadrate în această categorie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU