Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4824 > Economic Nr. 4824 de vineri, 31 octombrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Puncte în plus de la Banca Mondială pentru ușurința de a face afaceri

articol de: Adrian CRĂCIUN
România a ajuns pe poziția 48 în ceea ce privește ușurința de a face afaceri.  
Raportul anual al Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri „Doing Business 2015” confirmă îmbunătățirea cadrului fiscal și a relației cu contribuabilul și creșterea gra­dului de confor­mare ­vo­luntară. „Raportul Doing Business 2015 certifică pașii im­portanți pe care i-am făcut în două direcții. În primul rînd, susținerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creșterea economică și aici aș puncta ­reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și scu­tirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcție care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătățirea relației cu con­tri­buabilul. În acest sens, am redus și comasat 92 de taxe și impozite parafiscale, am luat o serie de măsuri pentru faci­litarea și urgentarea declarării și plății obligațiilor fiscale, am un dialog constant și constructiv cu reprezentanții mediului de afaceri”, a declarat ­mi­nistrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu. 

Doar 8 zile pentru a deschide o afacere

De asemenea, evaluarea Băncii Mondiale arată că în România se fac afaceri mai ușor decît în state ca Slovenia (poziția 51), Ungaria (poziția 54), Turcia (poziția 55), Italia (poziția 56) sau Croația (poziția 65).  
În ceea ce privește progresele realizate și evidențiate de raportul Băncii Mondiale se apreciază că în România numărul de plăți pe an a scăzut de la 39 de plăți la 14 plăți în acest an. Timpul necesar pentru a ­des­chide o afacere a scăzut la 8 zile în prezent, România făcînd un salt în ceea ce privește deschiderea unei afaceri de pe poziția 60 pe 38. Pentru plata taxelor se constată o îmbunătățire semnificativă, România urcînd de pe locul 134 pe 52, în special pe fondul reducerii numărului de ore alocate. Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 ore la 159 în prezent.

Pe locul 7 la accesul la credite

În cazul soluționării procedurilor de insolvență a existat un salt de 53 de poziții, de la 99 în raportul Doing Business 2014 la 46 în ultimul raport. Accesul la credit s-a îmbunătățit, România urcînd de pe locul 13 pe locul 7. Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul vor continua reformele sistemului fiscal în scopul susținerii creșterii econo­mice, facilitării plății taxe­lor și impozitelor, creșterii transparenței decizionale. De asemenea, reformele fiscale și măsurile luate în ultimele luni vizează stimularea investițiilor sectorului privat, creșterea nu­mărului de locuri de muncă și atragerea investițiilor străine directe în economie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU