Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4807 > Economic Nr. 4807 de miercuri, 8 octombrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Doar trei unități înregistrate la ANT au peste 100 de locuri


Pietroasa, Ceres și Camping Adventura, în topul unităților turistice din județ

Lista primelor zece unități de cazare continuă cu hotelurile Montana, Măgura, Ciuta, Sport B90, Monteoru, Poienița 2006 și Vila „Casa cu tei“ care au între 54 și 80 de locuri de cazare

articol de: Adrian CRĂCIUN
Hotelurile Pie­troa­sa, Ceres și Camping Adventu­ra conduc detașat într-un clasament al unităților turistice din județ, primele trei clasate fiind singurele unități înre­gis­trate la Auto­ritatea Națională pentru Tu­rism care au pes­te 100 de locuri. 
Potrivit datelor fur­ni­zate de funcționarii ANT la solicitarea reporterilor Șansa Buzoiană, în prezent pe raza județului Buzău funcționează 109 de structuri de primire turistice care însumează 3.094 de locuri de cazare. Potrivit sursei citate, pe primul loc în ierarhia unităților turistice este Hotelul Pietroasa  din municipiul reședință de județ, care are 240 de locuri de cazare, fiind urmat de două unități din Sărata Monteoru: Hotelul Ceres cu 168 locuri de cazare și Camping Adventura 146 de locuri de cazare.

Aproape 1.000 de locuri de cazare în Sărata Monteoru

Lista primelor zece unități de cazare continuă cu hotelurile Montana, tot din Sărata Monteoru, cu 80 de locuri de cazare, Mă­gura (comuna Măgura) cu 79 de locuri, Ciuta (comuna Viperești) cu 73 de locuri. Hotelul Sport B90, din municipiul Buzău, are 68 de locuri de cazare, Hotelul  Monteoru are 66 de locuri, Motelul Poienița 2006, din Rm. Sărat, are 64 de locuri, iar Vila “Casa cu tei”, din Monteoru are 54 de locuri de cazare. 
Pe localități, clasamentul unităților turistice este deschis de Stațiunea Sărata Monteoru, pe raza comunei Merei funcționînd nu mai puțin de 26 de structuri de primire turistică, acestea însumînd nu mai puțin de 958 de locuri de cazare. Pe locul doi se situează  municipiul ­reșe­dință de județ, cele 13 unități de pe raza Buzăului însumînd 667 de locuri de cazare. 

Comuna Siriu „joacă“ aproape la egal cu municipiul Rm. Sărat

Printre localitățile în care turismul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani se numără comuna Siriu, nu­mărul total al locurilor de cazare ajungînd aproape să egaleze zestrea turistică a municipiului Rm. Sărat. Potrivit datelor furnizate de funcționarii ANT, la Rm. Sărat, cele opt unități turistice însumează 258 de locuri de cazare, în timp ce la Siriu sînt autorizate 12 unități turistice care însumează 244 de locuri de cazare. În comuna Măgura funcționează patru unități turistice cu 130 de locuri de cazare, iar la Mărăcineni sînt trei unități cu 90 de locuri. La Poșta Cîlnău ­există trei unități autorizate de ANT cu 65 de locuri de cazare, în Podgoria, există o singură unitate-Motelul Spot, care are 53 de locuri de cazare.

Interes slab pentru turism la Nehoiu și Pătîrlagele

Dacă autoritățile locale din Siriu se pot lăuda că turismul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în schimb, în orașele Nehoiu și Pătîrlagele se poate spune că nu au existat prea mulți întreprinzători inte­resați de acest domeniu de activitate. 
Astfel, potrivit datelor furnizate de funcționarii ANT, în cele două orașe nu figurează decît cîte două unități de cazare, cu cîte 22 de locuri de cazare în în fiecare oraș menționat. În Gura Teghii există patru unități cu 61 de locuri de cazare, în Vernești sînt trei unități cu 43 de locuri de cazare, în Tisău, sînt patru unități de cazare cu 42 de locuri, în Valea Rîmnicului sînt trei unități cu 39 de locuri, la Scorțoasa, Pensiunea Vulcanii Noroioși are 32 de locuri. 
Bisoca,

Mînzălești și Vintilă Vodă “salvează” Valea Slănicului

Pe Valea Slănicului, în ciuda unor obiective turistice deosebite ( Focul Viu-Lopătari, Zona Meledic), există puține amenajări turistice. Astfel, pensiunile din Bisoca, Mînzălești și Vintilă Vodă abia totalizea­ză 66 de locuri de cazare. La Balta Albă există două unități turistice autorizate cu 38 de locuri de cazare,  la Berca două unități cu 30 de locuri, Motelul 2D din Cislău are 32 de locuri de cazare, Motelul Ovidiu din Glodeanu Sărat are 30 de locuri, iar la Bisoca, Pensiunea Lacul Limpede ­fi­gurează cu 28 de locuri de cazare. Unități de cazare mai sînt în comunele Mînzălești (26 de locuri), Chiliile (22 locuri), Chiojdu (32 de locuri), Costești (12 locuri), Gălbinași (9 locuri), Vintilă Vodă (12 locuri) și Pietroasele (8 locuri).

Pensiunile, preferatele investitorilor din turism

Cei mai mulți operatori economici autorizați să desfășoare activitate de cazare turistică pe raza județului Buzău au pre­ferat să își deschidă pensiuni. Potrivit datelor cen­tralizate de funcțio­na­rii Compartimentului Comunicare al  Autorității Naționale pentru Turism, din cele 109 structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare cele mai multe au fost clasificate ca pensiuni. Astfel, în județ funcționează nu mai puțin de 59 de pensiuni și trei pensiuni agroturistice. Potrivit sursei citate, locul doi în clasamentul pe tipuri de structuri este ocupat de unitățile auto­rizate ca hoteluri, în județ funcționînd 16 astfel de unități, urmate de ca­merele de primire, cu 11 întreprinzători autorizați pentru asemenea structuri. Mai sînt autorizate 10 moteluri, două bungalouri și un camping, un hostel și o amenajare cu căsuțe tip camping.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU