Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4801 > Economic Nr. 4801 de marti, 30 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Plățile cu cardul bancar vor fi acceptate și la Trezoreria Statului

articol de: Adrian CRĂCIUN
Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate ­instituțiile publice.  Toți contribuabilii persoa­ne fizice care dețin carduri aparținînd unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), vor putea să-și achite printr-un punct unic toate impozitele și taxele administrate de către ANAF, primării și alte instituții.  Propunerea este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publi­ce, la rubrica Transparență decizională. „Proiectul pe care îl propunem spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătățirii conformării volun­tare prin modernizarea și facili­tarea modalităților de plată a obligațiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plată cu cardul bancar este încă o măsură prin care administrația își adaptează serviciile, venind în întîmpinarea contribuabilului“, a afirmat ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu. 

Comisioane limitate

Noul sistem de plată oferit de Trezoreria Statului va contribui atît la stimularea plăților cu mijloace electronice moderne, cît și la diminuarea plăților în numerar efectuate de către contribuabil la ghi­șeele instituțiilor publice. Implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru instituțiile publice care vor încasa venituri bugetare întrucît se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relația cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, Trezoreria Statului va accepta co­nec­tarea la un sistem de plată numai dacă acesta va cumula simultan o serie de con­diții între care menționăm limitarea comisionului. 
Astfel, conform proiectului de act normativ, comisionul avut în vedere în relația cu instituțiile emitente ale cardurilor și sistemele de plata nu va depăși cumulat 0.3% din valoarea tranzacției, fără a fi acceptate alte costuri suplimentare.

Plafonarea comisioanelor interbancare

Comisionul este corelat cu Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operațiunile de plată utilizînd cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacții la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit. Proiectul de Regulament este ­ela­borat de Comisia Europeană. În prezent, comisioanele interbancare reprezentînd plă­țile realizate între băncile acceptante și băncile emiten­te pentru tranzacțiile care presupun utilizarea cardu­rilor de plată sînt de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacțiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii acceptante (proprietara ATM-ului), și 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) și 0,7% (petrol) pentru tranzacțiile POS, în care comisionul este plătit de banca acceptantă băncii emitente. Aceste comisioane, în cazul sumelor achitate către comercianți, sînt recuperate de către băncile acceptante de la beneficiarii sumelor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU