Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4770 > Economic Nr. 4770 de luni, 18 august 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Cînd au început afacerea,


Jumătate din antreprenori s-au autofinanțat

În schimb, doar 12,4% dintre firme au apelat la o finanțare de la bancă, iar 9% au beneficiat de ajutorul unui om de afaceri

articol de: Adrian CRĂCIUN
Aproape 50% dintre antreprenori s-au autofinanțat atunci cînd și-au demarat afacerea, fo­losind banii eco­no­misiți în perioada în care au fost angajați, conform rezultatelor unui sondaj postat de Banca Românească pe site-ul propriu. Potrivit sondajului pre­zentat în cadrul conferinței „Afacerile, de la A la Finan­țare“, doar 12,4% dintre firmele care au par­ticipat la sondaj au apelat la o finanțare de la bancă, iar 9% dintre respondenți au ­be­neficiat de ajutorul unui business angel, partener sau fond de investiții, în timp ce aproape o treime dintre cei care și-au deschis o afacere au apelat la banii părinților, rudelor sau prietenilor. La studiul on-line au participat 419 respondenți care administrează sau dețin firme cu cifre de afaceri de pînă la 500.000 euro/an.

Taxele și impozitele, obstacole în derularea afacerii

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii ro­mâni chestionați spun că taxele și impozitele ­repre­zintă principalul obstacol pe care l-au întîmpinat pînă în prezent în derularea afacerii. Totodată, jumătate dintre ei au menționat că birocrația prea mare la demararea afacerii și mediul economic dificil, care oferă puține oportunități de dezvoltare, reprezintă piedici în derularea afacerii. Întrebați ce tip de finanțare ar avea nevoie de la o bancă, peste 40% dintre respondenți au declarat că le-ar fi necesar un credit pentru investiții, o treime au menționat o linie de credit, iar peste un sfert au indicat că și-ar dori un credit pentru cofinanțarea proiectelor europene.

Planuri proprii, dar și idei preluate de la rude sau prieteni

Antreprenorii spun că la o finanțare bancară cel mai mult i-ar tenta o dobîndă cît mai avantajoasă (70,7%), lipsa comisioanelor (66,2%) sau facilități suplimentare, precum o dobîndă mai bună la depozite, produse mai sofisticate, asistență juridică (34,3%). Peste o treime dintre participanții la studiu au acumulat deja 5 ani de experiență în business, 2 din 10 respondenți au o experiență de 3 pînă la 5 ani, în timp ce aproape 3 respondenți din 10 sînt doar la începuturile antreprenoriatului, cu o experiență de 1 pînă la 3 ani. Cei mai mulți antreprenori români, res­pectiv peste 71%, au pornit în business din dorința de a îmbunătăți un serviciu sau bun de care s-au folosit într-un anumit moment în viață. Peste 20% au demarat o afacere în urma unei idei preluate de la părinți, rude sau prieteni. În aceste condiții, băncile încearcă să ofere produse și servicii dedicate micro-întreprinde­rilor și IMM-urilor. În 2014, pentru finanțarea IMM-urilor Banca Ro­mâ­nească a alocat un buget de 50 de milioane de euro, instituția bancară venind în întîmpinarea nevoilor de finanțare a IMM-urilor prin produse de creditare personalizate și structuri dedicate acestei categorii de clienți.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU