Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4746 > Economic Nr. 4746 de miercuri, 16 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Drumuri bune, teren fertil și nu în ultimul rînd rețea de distribuție a gazelor


Cum a devenit Amaru raiul investitorilor

De la taxe și impozite de 500 de milioane lei atrase la buget în 2000, Primăria are încasări de 6 miliarde lei vechi

articol de: Adrian CRĂCIUN
Cum a devenit Amaru raiul investitorilor
 
Cînd mai toată lumea se vaită de criză, o comună din județ se numără printre puținele administrațiilor locale din țară care reu­șesc să se autofinan­țeze. La Amaru, comună de la limita cu județul Prahova, peste 200 de localnici au locuri de muncă la firme din localitate, unii dintre ei renunțînd să facă naveta în Mizil sau la Ploiești, pe unde aveau de muncă. Mai mult, chiar și o mare parte din foștii asistați social și-au găsit de muncă. Asta pentru că în ultimii ani afacerile în agricultură din comuna buzoiană merg destul de bine. Danezi, turci, dar și oameni de afaceri de-ai locurilor au investit rînd pe rînd, o afacere atrăgînd alta, iar asta a însemnat mai multe locuri de muncă, dar și mai mulți bani din taxe și impozite la bugetul local. 

„Stăteam cu mîna întinsă la județ, la Guvern“

Drumuri relative bune, o suprafață agricolă însemnată și nu în ultimul rînd rețea de distribuție a gazelor. Pînă în 2001, dacă cineva din Amaru ar fi fost întrebat cum vede viitorul comunei, cei mai mulți ridicau din umeri. Asta pentru că puțină lume s-ar fi gîndit că, de la fruntași în rîndul celor care dețin dosare de ajutor social, vor ajunge printre comunele cu cele mai multe locuri de muncă pentru localnici. 
Pentru atragerea de investitori, anul 2001 a fost tocmai anul de cotitură, administrația locală reușind să continuie investiția de alimentare cu gaze naturale a comunei, lucru luat în calcul de oamenii de afaceri care au pariat pe agricultură și pe fermele avicole. Primii care au investit serios pe plan local au fost danezii care fac agricultură în mai multe comune din județ. După ei au apărut și fermele avicole, iar în prezent se construiește un complex de îngrijire a porcilor. Toate investițiile făcute, inclusiv cu accesarea de fonduri europene, au adus profit și investitorilor, dar și bani la bugetul local, azi administrația locală fiind la un pas de a se autofinanța în tota­litate. „Bugetul comunei stătea cu mîna întinsă la județ, la Guvern. Și acum nu ne autofinanțăm în totalitate, dar în proporție de 90 % ne autofinanțăm. Mă refer acum la lucrări, la investiții pînă în 4-5 miliarde lei vechi pe care le putem asigura din bugetul local”, ne-a declarat  Constantin Croitoru, primarul din Amaru.

A dat Primăria pe mediul privat

În ceea ce-i privește pe angajatori, ei s-au bucurat că au găsit forță de muncă locală, cei mai mulți avînd de gînd să extindă afacerile și să mai angajeze oameni. „Oamenii sînt angajați din comuna Amaru, pentru ei fiind un lucru nemai­po­menit că de la ajutor social au acum drepturi salariale mult mai bune. Oricum, dorim să ne extindem și cu siguranță că vor mai fi angajați și alți oameni“, ne-a declarat ing. Tudor Grigo­re, șeful unei ferme avicole. Printre cei care au preferat să își schimbe locul de muncă se numără inclusiv un funcționar al Primăriei locale, care a preferat un loc de muncă mai bine plătit, alături de el găsindu-și locuri de muncă și o parte dintre asistații sociali, cu care lucra. „Am lucrat 10 ani la Primărie ca asistent social, dar am plecat pentru un salariu mai bun. Am ales domeniul privat, nu îmi pare rău. Nu e mai greu la muncă, iar salariul este cu totul altul“, ne-a declarat Alexandru Ștefan, fost func­ționar Primăria Ama­ru.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU