Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4718 > Economic Nr. 4718 de joi, 5 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Fermierii și-au luat „restanțele” de subvenții din 2007-2010

articol de: Adrian CRĂCIUN
După scandalul provocat de auditul Curții de Conturi, din județul nostru un singur fermier a returnat din proprie ini­țiativă banii primiți. 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că la sfîrșitul lunii trecute Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat plățile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/2014 privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zoo­tehnic. 
Sumele reprezintă pri­mele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zoo­te­hnic pe care aceștia nu le au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și a municipiului București în ca­drul unei misiuni de audit al Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiază pe lângă fermierii deja plătiți și fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanță) care sînt anulate prin efectul legii.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, plățile au fost făcute în conformitate cu prevederile Legii 48/2014, în care se precizează că „plata sumelor se realizează pînă la data de 31 decembrie 2014”, sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26.877.000 lei, fiind asigurate în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014. „În doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate - fermierii vor fi scutiți de returnarea subvenției primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oficialii Ministerul Agriculturii reamintesc faptul că în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Europeană erau con­diționate de inexistența da­toriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligați, pentru a putea intra în posesia subvenției, să scrie o declarație pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat și/sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curții de Conturi la APIA a reieșit faptul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenția primită de la APIA, fiindu-le interzis să mai pri­mească subvenții pe o perioadă de trei ani.

Un singur beneficiar

În județul nostru, în situația de a plăti primele primite în intervalul menționat ajunseseră nu mai puțin de 1.249 de fermieri, de la care ar fi trebuit să se recupereze suma totală de 2.600.000 lei ( 26 miliarde de lei vechi). De aceeași baricadă cu fermierii au fost însă funcționarii APIA, instituția deschizînd un proces în justiție pentru anularea deciziei Camerei de Conturi, litigiul fiind cîștigat la Curtea de Apel Ploiești. Astfel, litigiul dintre APIA și Camera de Conturi a dus la evitarea restituirilor de sume. Cu toate acestea, există un fermier buzoian care în prima fază a scandalului a returnat din proprie ini­țiativă banii primiți, așa că acum el se numără printre fermierii cărora li s-au returnat sumele cuvenite.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU