Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4703 > Economic Nr. 4703 de joi, 15 mai 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Datorii și iar datorii


Firmele din județ, pe locul doi pe regiune la eșalonările de plată

Din cei peste 500 de agenți economici cu eșalonări, aproape 100 sînt din județul nostru, Buzăul fiind depășit la acest capitol doar de Constanța

articol de: Adrian CRĂCIUN
Datoriile de tot felul le dau dureri de cap tot mai multor buzoieni. Printre cei afectați de lipsa banilor se numără inclusiv patronii buzoieni care nu-și pot onora la timp dările către stat. O dovadă că multe dintre firme încă sînt afectate de criză este faptul că județul Buzău se situează pe locul doi pe regiune la eșalonările de plată solicitate Fiscului. Potrivit unei statistici realizate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, din cei peste 500 de agenți economici care beneficiază de prevederile legale în vigoare privind eșalonările la plată, aproape 100 sînt din județul nostru, Buzăul fiind depășit la acest capitol doar de Constanța, cu peste 150 de agenți economici care au cerut amînarea plăților. La această dată, la nivelul DGRFP Galați, un număr de 502 agenți economici beneficiază de prevederile legale în vigoare privind eșalonările la plată, pentru un volum total al obligațiilor de 85,81 milioane lei, ceea ce reprezintă 129,47% față de suma eșalonărilor aflate în derulare la finele anului 2013.

10,41 milioane lei, suma totală eșalonată

Patroni-patroni, dar atunci cînd somațiile primite de la Fisc încep să devină  o problemă, tot mai mulți administratori de firme cer eșalonări la plată. Poate că în primă fază este mai greu, dar recunoașterea faptului că se află în dificultate financiară are ca efect prevenirea acumulării de noi datorii. De asemenea, agenții economici pot evita executările silite sau declanșarea procedurilor de a intra în insolvență sau, mai rău, faliment. Așa se face că punerea de acord cu finanțiștii a unui grafic de plată a datoriilor este un adevărat colac de salvare pentru datornici. Acest lucru este dovedit și de statisticile Administrației Județene a Finanțelor Publice Buzău, datele instituției arătînd că pînă în prezent suma totală a datoriilor eșalonate la plată a crescut, de la 8,91 milioane lei la finalul anului trecut, la  10,41 milioane lei la sfîrșitul lunii martie 2014.

Ghid on-line pentru acordarea de eșalonări 

Tot pentru a veni în sprijinul contribuabililor cu datorii, finanțiștii buzoieni spun că pe site-ul instituției au publicat un ghid privind eșalonările la plată. De aici ei pot afla tot ce au de făcut pentru a obține păsuirea de la plata integrală a datoriilor, reprezentanții Finanțelor Publice sfătuindu-i pe cei care întîmpină greutăți să nu ezite să discute acest lucru cu funcționarii instituției. "Ghidul conține informații privind condițiile de obținere a facilității, conținutul cererii de eșalonare la plată, documentele care însoțesc cererea, precum și regimul garanțiilor în cazul debitelor care depășesc plafoanele de 5.000 lei la persoanele fizice și de 20.000 lei la persoanele juridice", ne-a declarat Petruș Octavian Cîrcei, șeful AJFP Buzău. 
Pentru o identificare facilă a informațiilor necesare, link-ul de accesare al ghidului pentru AJFP Buzău este: http://static.anaf.ro/ 3/Buzau/GHID ESALONARE PLATA OBLIGATII FISCALE 2014.pdf 

Birocrație puțină

Un alt lucru în avantajul buzoienilor cu datorii este faptul că procedurile de acordare a eșalonărilor nu implică prea multă birocrație. Astfel, contribuabilii care constată că nu au lichidități pentru a-și plăti datoriile pot depune cereri de acordare a eșalonării la plată fie direct la registratura instituției fiscale competente, fie pot transmite solicitarea prin poștă, cu confirmare de primire. Ulterior, petiția se soluționează în termen de 60 de zile, în condițiile îndeplinirii condițiilor impuse de lege fiind emisă o decizie de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale. Totodată se acordă și o decizie de amînare la plată a penalităților de întîrziere, lucru destul de important pentru patroni.

Condiții de acordare

Pentru a beneficia de acordarea eșalonării la plată a obligațiilor fiscale administrate de ANAF, contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să aibă depuse toate declarațiile fiscale;
b) să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești și să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare;
c) să aibă constituită garanția;
d) să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) să nu se afle în procedura insolvenței;
f) să nu li se fi stabilit atragerea răspunderii solidare. 
Informații suplimentare se pot obține în legătură cu acest subiect de la departamentele de asistență contribuabili/evidență pe plătitori, sau accesînd pagina de web a DGRFP Galați - Eșalonare la plată.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU