Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4702 > Economic Nr. 4702 de marti, 13 mai 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Campanie A.N.S.V.S.A. pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar


Pe etichetă carne de vită, în sacoșă carne de cal!

La control vor fi prelevate probe din supermarketuri, măcelării, carmangerii, cantine, restaurante și din depozite și unități de procesare a cărnii

articol de: Adrian CRĂCIUN
După scandalurile alimentare apărute în ultima perioadă în presă, oficialii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au inițiat o campanie pentru combaterea fraudelor în domeniul alimentar. Reprezentanții autorității consideră că pînă în prezent toate scandalurile au fost  nefundamentate pe rezultate ale analizelor de laborator și a unor controale temeinice. În aceste condiții, ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel național în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană. În acest sens, pînă la sfîrșitul acestei luni specialiștii DSVSA județene vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unități de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum și din depozite și unități de procesare  a cărnii din întreaga țară.

Se determină ADN–ul de cal în produsele alimentare

În cadrul acestui control de amploare aflat în plină derulare se  prelevează probe de produse alimentare  care sînt comercializate sau etichetate ca avînd în conținut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal. Pentru a evita orice dispute și interpretări, acest plan de control urmărește stabilirea prevalenței unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate și etichetate ca avînd în conținut carne de vită. "La nivelul județului Buzău pot să vă spun că sînt sub supraveghere, să spunem așa, în jur de 20 de operatori economici, pornind de la supermarketuri pînă la alți operatori economici, carmangerii cu profil de activitate ce înseamnă vînzarea cărnurilor proaspete", ne-a declarat dr. Ciprian Botezatu, director adjunct Direcția Veterinară.

Amenzi consistente

În cadrul acestui control de amploare aflat în plină derulare, medicii buzoieni de la Siguranța Alimentelor consideră că cel puțin teoretic nu ar trebui să depisteze abateri, pentru că acțiunile de verificare se fac permanent. Avînd în vedere că de această dată se merge pe determinarea ADN-ului la ingredientele din preparatele din carne, nu este exclus să apară surprize. "Mi-aduc aminte că în urmă cu 4-5 ani a fost un caz de apariție a unor cărnuri din astea cu substituire de specie, operatorul economic la momentul acela fiind și sancționat contravențional, apoi i s-a suspendat activitatea și a fost chiar închis", ne-a declarat dr. Ciprian Botezatu, director adjunct Direcția Veterinară.

Rezultate transmise Comisiei Europene

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Raportul preliminar cuprinzînd rezultatele analizelor acestor probe,  recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene pînă în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate. ANSVSA va transmite Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Consumatori raportul tehnic și financiar final referitor la implementarea Deciziei Comisiei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU