Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4653 > Economic Nr. 4653 de luni, 3 martie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

24.000 de fermieri invitați să-și facă temele pentru a primi bani


Se dă startul depunerii cererilor de sprijin pe suprafață

Campania de primire se va derula în perioada 3 martie – 15 mai 2014, respectiv pînă pe 9 iunie, cu penalizări

articol de: Adrian CRĂCIUN
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) va da startul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafață, care se va derula în perioada 3 martie – 15 mai 2014. După această perioadă, solicitanții își pot depune cererile și pînă pe data de 9 iunie, dar li se vor calcula penalizări de 1% pentru fiecare zi de întîrziere. De asemenea, funcționarii Agenției de Plăți informează că pînă pe  9 iunie se va desfășura campania de informare privind primirea cererilor de plată pe suprafață, avînd sloganul: "Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 – anul tranziției către noua Politică Agricolă Comună". Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene și naționale destinate schemelor și măsurilor de sprijin pe suprafață în anul 2014, precum și la modalitatea de accesare a acestora.

Solicitări pentru 275.000 hectare în 2013 

La Buzău, în campania de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață pentru anul 2013 au fost depuse 24.806 de solicitări, pentru o suprafață de 275.195,19 hectare de teren. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Centrului Județean Buzău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în campania din 2013 prin cererile depuse a fost solicitat sprijin pentru o suprafață totală cu 2.545 ha mai mare decît cea solicitată în 2012. Astfel, în urmă cu doi ani au fost depuse 26.392 de cereri pentru o suprafață totală de 272.650,1 hectare, scăderea numărului de solicitări fiind explicată prin tendința formării unor ferme mari, care muncesc suprafețe agricole compacte.

Rezultatele controalelor pe teren, disponibile pentru fermieri

Funcționarii APIA vor să pună accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la aplicația de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii își pot vizualiza, prin conexiune la internet, propriile parcele digitizate în campania anterioară și își pot digitiza și măsura cu exactitate și alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole și avertizări privind respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate. Totodată, aplicația IPAOnline informează fermierul dacă parcelele digitizate sînt situate în zone eligibile pentru plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Instruiri pentru fermierii și administrația agricolă din primării

Pe durata campaniei, centrele județene și locale ale Agenției de Plăți vor organiza sesiuni de informare și instruire a fermierilor și respectiv a administrației agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plăți pe suprafață în anul 2014, modalitatea de completare a acestora, condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană și națională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum și la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafață. În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenție deosebită procedurii de completare electronică a declarației de suprafață și identificare, respectiv de schițare corectă, online a parcelelor agricole. De aceste instruiri vor beneficia atît fermierii, cît și administrația agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile județene și comunale cuprinse în programul Biblionet.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU