Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4642 > Economic Nr. 4642 de vineri, 14 februarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Plăți pentru fermieri ca sprijin pe suprafață pe anul trecut

articol de: Adrian CRĂCIUN
Fermierii au primit în primele luni ale anului plățile aferente sprijinului pe suprafață pe anul trecut. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), de la începutul anului și pînă în prezent, a autorizat și efectuat plăți în conturile beneficiarilor, în valoare de 3,4 miliarde lei (769 milioane euro). Sumele autorizate și plătite au avut următoarea destinație  achitarea plăților pe suprafață. Astfel, au fost susținute plățile aferente campaniei SAPS 2013 – 2,5 miliarde lei (560 milioane euro), asigurîndu-se acordarea de plăți unui număr de 1.015.000 fermieri din totalul cererilor depuse în Campania 2013 de 1.048.402, plus plățile FEADR și cofinanțarea de la  bugetul național (AXA II) – 73,4 milioane lei (16,5 milioane euro). De asemenea, din bugetul național  (pentru PNDC1 și PNDC6) s-a plătit suma de  458,8 milioane lei (102,8 milioane euro), plățile fiind acordate unui număr de 654.000 fermieri.

Plăți pentru susținerea pe piață și ajutoare de stat

Potrivit sursei citate, au fost efectuate și plățile pentru măsurile de piață, pentru reconversia sectorului viti–vinicol, acordarea de fructe în școli, lapte în școli, precum și pentru grupurile de producători fiind destinată suma totală de  15,1 milioane lei (3,3 milioane euro). Programele de promovare produse agricole, inclusiv vinurile și restituiri la export  au primit 1,5 milioane lei (345,9 mii euro). Ca ajutoare de stat la Plata națională directă complementară în sector zootehnic  s-a plătit suma de 345 milioane lei (76,6 milioane euro), plata fiind acordată pentru un număr de 58 mii beneficiari, precum și ajutorul de stat în agricultură pentru plata primelor de asigurare, cu suma de  1,8 milioane lei (410,9 mii euro). "Nivelul plăților efectuate pînă în prezent de către APIA arată faptul că am reușit să calibrăm sistemul în așa fel încît banii să ajungă la oameni atunci cînd au cel mai mult nevoie de ei. Este o chestiune de zile pînă cînd vor fi plătiți toți banii solicitați și cred că acest lucru arată ca ne-am ținut promisiunea și că vom păstra același ritm susținut și în viitor", a afirmat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. În acest an, APIA previzionează a efectua plăți în valoare de 2,5 miliarde euro, din care pînă în prezent s-au efectuat plăți în valoare de 769 milioane euro.

 

COMENTARII

C. L. G. !!!:
Plăţi pentru fermieri ca sprijin pe suprafaţă pe anul trecut
In cadrul acestei subventii pentru terenurile agricole, se dau 162 euro/hectar/ an. Din aceasta suma 140 euro/ha, provine de la UNIUNEA EUROPEANA, SI DE FAPT STATUL ROMAN, TREBUIA SA COMPLETEZE INCA PE-ATIT, ADICA, 140 EURO/HA.Deci in total, agricultorul roman trebuia sa primeasca 280 euro/ha.

Nu se-ntimpla-asa, pentru ca la noi nu se poate intimpla-n aceasta perioada ( sau an, an electoral ????????, deci la noi nu se poate-ntimpla ca guvernantii sa fie corecti.

Pentru ca s-ar ajunge la un fapt TARE RAU, ca fermierul sa-si cumpere anvelope noi. Lasa-l, deci ca se descurca foarte bine cu anvelope second hand, la tractoare si utilaje.

Ce, se rup in campania de primavara, imediat ???? Si cui ii pasa ???????????????
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU