Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4642 > Economic Nr. 4642 de joi, 13 februarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Prețuri mai scăzute ca acum doi ani la cadourile din metale prețioase


Goana după aur, favorizată de importuri

Puțini buzoieni aleg să dea comenzi după modele aduse din alte țări

articol de: Adrian CRĂCIUN
Românii au un apetit deosebit pentru metale prețioase. Din bătrîni se spune că e un semn bun dacă visezi aur. Asta pentru că în mintea noastră acest metal prețios este asociat cu bogăția, cu banii, cu avuția, cu reușita și, de ce nu, cu puterea. În ultimii ani, mulți sînt cei care și-au transformat visele în realitate. Potrivit statisticilor, românii cumpără bijuterii din aur de 150 de milioane de euro, ceea ce înseamnă vînzări de cinci tone, pe an. La fel de apreciat este și aurul sub formă de lingouri și monede. La acest capitol sînt, de asemenea, vînzări bune, mai exact peste  o tonă pe an.

Preferă bijuteriile lucrate manual

Pot fi oferite oricînd drept cadouri și pot deschide inima oricui. Cu pietre prețioase sau fără, bijuteriile din aur au fost și sînt mereu în vogă. Un alt lucru pe care mizează cei care cumpără obiecte de podoabă și metale prețioase este faptul că oricînd aurul este o valoare sigură. La orice oră, aurul poate fi retransformat în bani. Cu alte cuvinte, fie că e vorba de bijuterii sau de monede, cei care cumpără atunci cînd au "zile albe" se gîndesc, implicit, că vor avea cu ce să depășească dificultățile atunci cînd au parte de "zile negre". Cînd e vorba de  obiectele de înfrumusețare, buzoienii se numără printre cei care încă preferă bijuteriile făcute manual. Așa se face că puțini buzoieni sînt  cei care aleg să dea comenzi după modele aduse din alte țări, bijutierii cunoscuți avînd cele mai multe comenzi realizate după modele clasice, modele care s-au bucurat de apreciere în timp. "Clienții sînt cam aceiași, de toate vîrstele. Facem la comandă, în general ce vrea clientul. Vin și ei cu modele, dar avem și modelele noastre. Totul se face manual și sperăm ca lumea să se întoarcă la bijuteriile lucrate în ateliere, lucrate manual. Modelele sînt cam aceleași. S-a schimbat, într-adevăr, ceva, dar nu la noi. Noi dacă le facem manual, modelele sînt cam aceleași", ne-a declarat Mircea Caloian, un bijutier buzoian.

Prețuri pentru multe buzunare

Dacă vă doriți o bijuterie sau vreți să faceți un cadou memorabil, aveți de unde alege. Asta pentru că importurile de bijuterii din ultimii ani au fost în creștere. Acest lucru îi avantajează pe cei care vor să cumpere aur, întrucît  în ultimii doi ani prețul metalelor prețioase a scăzut.  "Nu știu, probabil a fost aur mult pe piață, de afară, și din cauza asta a și scăzut. Acum doi ani, și vorbim de aurul de 24 de carate, oficial, la BNR, prețul era de aproximativ 1.800.000 de lei vechi, două milioane chiar, iar acum prețul este în jur de 1.300.000 lei, 1.350.000 lei vechi", ne-a declarat Mircea Caloian, un bijutier buzoian.  Interesul mare al românilor pentru metalul prețios ne face să fim o piață vînată de marii producători ai lumii. Așa se face că o importantă companie din Africa de Sud și-a arătat la începutul anului interesul pentru țara noastră, în speranța  că va reuși să vîndă o jumătate de tonă de aur, numai în acest an.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU