Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4624 > Economic Nr. 4624 de vineri, 17 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Sus reforma, jos reforma


Funcționarii Camerei Agricole au spart ghinionul din 2013

Anul trecut rămăseseră fără bani de salarii, iar acum se gîndesc să facă angajări

articol de: Adrian CRĂCIUN
Funcționarii Camerei Agricole au spart ghinionul din 2013
 
După ploaie și furtună a venit și vreme bună. Așa pot spune funcționarii Camerei Agricole Județene (C.A.J.) Buzău, care încă de la început de an cred că au spart ghinionul din 2013, an parcă predestinat a fi unul cu mult stres și nesiguranță, legate de disponibilizări și de probleme financiare. Dacă anul trecut rămăseseră și fără bani de salarii, de la venea să-și bată copiii nevinovați în zilele cînd aveau de plătit rate la bănci, în acest an lucrurile s-au schimbat în totalitate. Acum totul e bine, în 2014 avînd un buget de aproape patru ori mai mare ca anul trecut. Vestea pentru care salariații Camerei Agricole se pot bucura că a răsărit soarele și pe strada lor este faptul că încă de la începutul anului știu pe ce buget se pot baza. Astfel, consilierii județeni au aprobat deja repartizarea a 840.000 lei, sumă primită de la Ministerul Agriculturii pentru 2014, bani care alături de veniturile proprii le alungă orice griji pentru acest an. Spre comparație, în urmă cu un an instituției i se repartizase un buget de doar 249.000 lei.  

A răsărit soarele și pe strada lor

Pe lîngă problemele financiare, un alt motiv pentru care consultanții din agricultură nu vor să-și mai amintească de anul 2013 este stresul reformelor instituțiilor din agricultură. Mai exact era vorba de crearea de noi Camere Agricole și de organizarea de alegeri pentru structurile sale de conducere, "nebuloasa" legislativă  din acest domeniu făcînd ca nimeni să nu se mai simtă sigur pe postul pe care îl ocupa. "Anul 2013 era prevăzut să se pună în aplicare Legea 283 de înființare a noilor Camere Agricole private, motiv pentru care instituția pe care o reprezint a primit inițial un buget doar pentru primele trei luni ale anului. Legea 283 nu s-a pus în aplicare, ajunsesem la un moment dat, către jumătatea anului, să nu putem plăti salariile", ne-a declarat Dumitru Socol, directorul executiv al CAJ Buzău.

Opt centre locale fără angajați

În afara problemelor cu banii, odată cu criza financiară instituția s-a confruntat și cu probleme de personal. Încă din anul 2011, pe fondul pensionărilor sau al reorientării profesionale a unor specialiști, opt dintre centrele teritoriale  ale CAJ Buzău au rămas fără specialiști.  De asemenea, pe fondul blocării posturilor la instituțiile finanțate din bugetul public problema a rămas fără rezolvare. În prezent însă, cu un buget liniștitor, reprezentanții Camerei iau în calcul inclusiv operarea de angajări pentru centrele rămase fără specialiști. "Rm. Sărat, Racovițeni, Merei, Măgura, Pogoanele, Poșta Cîlnău și Scutelnici sînt o parte din centrele rămase fără specialiști, ori noi vrem să ne apropiem mai mult de agricultori, de oamenii din teritoriu".

Gata cu haosul legislativ

Dacă acum se gîndesc mai relaxați la asigurarea plății salariilor către cei 32 de angajați, un motiv de siguranță este și faptul că Camerele Agricole private nu vor mai prelua actualele structuri de consultanță subordonate Consiliilor Județene. "Nu am organizat concursuri pentru ocuparea acestora pentru că în permanență a fost un haos legislativ în privința viitorului nostru și nu ar fi prezentat oarecum interes ca cineva să vină în cadrul unei structuri planificată a se desființa. Dacă vor rămîne în această formulă, cu siguranță ne propunem completarea personalului prin ocuparea posturilor vacante", ne-a declarat Dumitru Socol. Directorul CAJ Buzău a mai precizat că startul în 2014 mai are un alt lucru care îi avantajează. Mai exact, din veniturile proprii obținute, funcționarii Camerei Agricole au reușit să se aprovizioneze cu materiale fitosanitare pentru asigurarea de servicii micilor fermieri în noul sezon agricol.

 

COMENTARII

Salariat Camera Agricola:
Cind intram in normalitate ???
De mai bine de zece ani, salariatii Camerei Agricole, merg in teritoriu, fiecare avind 5-7 comune, permanent, pe banii lor, cu autoturismul propriu.

In Austria un astfel de specialist, primeste pentru deplasarile de serviciu 0,50 euro/km. La noi, respectivul specialist nu primeste nici 2(doi) bani, simbolic. Oare unde s-a mai pomenit, ca institutia sau firma sa-si rezolve problemele din banii salariatilor????????????????

Pe de alta parte, retributiile salariatilor nu sunt corelate cu nivelul de preocupare al fiecaruia. Conducerea institutiei se face ca si cum ai vrea sa mergi cu o masina care are volanul blocat.De ce nu se aplica Legea salarizarii unice, cit si reglementarile normale existente in vigoare ??????????????????

Asteptam sa vina EUROPA sa ne spuna cum sa ne spelam vasele din bucatarie ??????
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU