Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4621 > Economic Nr. 4621 de marti, 14 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Fermierii, susținuți să facă investiții noi


Se menține schema de garantare pentru agricultură

Garanțiile se vor aplica pentru măsurile ce susțin modernizarea exploatațiilor agricole și creșterea valorii adăugate a produselor agricole și silvice

articol de: Adrian CRĂCIUN
Fermierii care vor să atragă fonduri europene vor fi susținuți să facă investiții noi și în acest an. Asta după ce reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au aprobat nivelul primei unice de garantare ce se va practica în anul 2014 în cadrul schemei de garantare pentru agricultură. Astfel, acesta va fi de 1, 25% pe an pentru beneficiarii garanțiilor acordate de fondul de garantare al Creditului Rural – IFN SA, pe schema de garantare pentru agricultură, atît pentru garanțiile existente în sold la 31 decembrie 2013, cît și pentru cele acordate în cursul anului 2014. Acesta se va aplica pentru măsurile 121 - "Modernizarea exploatațiilor agricole" și 123 - "Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și silvice", pentru partea acoperită de prevederile art. 36 din Tratatul instituind Comunitatea Europeană.

Folosirea fondurilor europene, obiectivul măsurii

Decizia a fost luată în urma propunerii venite din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural, în vederea creării condițiilor necesare pentru continuarea schemelor de garantare. Practicarea unei prime de garantare unice de 1,25% pe an prezintă avantaje și prin diminuarea costurilor suportate de beneficiari, cu efecte favorabile în implementarea proiectelor și creșterea absorbției fondurilor europene. Prima de garantare percepută de gestionarul fondului de garantare reprezintă o primă unică a cărei valoare se stabilește anual la propunerea gestionarului fondului de garantare, luînd în considerare condițiile pieței, și se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oficialii MADR au mai precizat că pentru anii 2012 și 2013, nivelul primelor de garantare practicate de FGCR pentru garanțiile acordate beneficiarilor Măsurii 121 și 123 a fost de 1,25% pe an.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU