Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4621 > Economic Nr. 4621 de luni, 13 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Reducerea cheltuielilor de personal dă din nou emoții


Inspectoratele pentru calitatea semințelor, pe lista de reformă

Propunerea de comasare a unităților teritoriale a fost trimisă la reexaminare, dar reorganizarea instituției bate la ușă

articol de: Adrian CRĂCIUN
Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor vor intra în "hora" reformei din agricultură, printr-o comasare sub umbrela Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale. Chiar dacă Legea privind reorganizarea Ministerului Agriculturii care cuprinde propunerea de comasare a inspectoratelor teritoriale a fost trimisă la reexaminare Parlamentului de către președintele Traian Băsescu, reforma Calității Semințelor bate la ușă, aducînd inclusiv noi temeri legate de siguranța locurilor de muncă. Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale susțin că se vor face economii la fondurile de salarizare. Totodată, oficialii ministerului au precizat că prin înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale, laboratoarele oficiale din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor nu își vor pierde calitatea de laborator autorizat oficial, acestea continuîndu-și activitatea de testare a calității semințelor și materialului săditor ca și în prezent. 

Funcțiile de conducere, pe cale de desființare

Prin înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale se preconizează că se vor reduce cheltuielile de personal. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor nu vor mai avea personalitate juridică, urmînd ca multe funcții de conducere să fie desființate. În forma de organizare actuală, 80% din inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor nu realizează venituri, astfel încît acestea să își acopere cheltuielile de funcționare, existînd riscul desființării unor inspectorate. Autoritatea Națională pentru Resurse Vegetale va preîntîmpina acest risc prin funcționarea ca un tot unitar pe teritoriul României, asigurîndu-i posibilitatea celui mai mic producător român de semințe și material săditor de a avea acces la servicii omogene și de calitate superioară.

Obiectiv: stop fraudelor pe piața semințelor

Oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor susține forma inițială a legii considerînd că noua structură va fi mult mai flexibilă decît actualele structuri, va permite un control mai bun al pieței semințelor și materialului săditor, elimină ingerințele în deciziile luate și stabilește sarcini clare pentru fiecare entitate în parte. Înființarea Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale va duce la reducerea sarcinilor administrative, atît pentru autoritate cît și pentru operatorii economici, avînd în vedere faptul că se va lucra centralizat, nemaifiind necesară depunerea documentației la 30 de instituții cu personalitate juridică. Informatizarea unitară a Autorității Naționale pentru Resurse Vegetale duce și la reducerea birocrației. Sistemul integrat de control la nivel național, ce se dorește a fi introdus, va reduce riscul apariției fraudelor pe piața semințelor și a materialului săditor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU