Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4610 > Economic Nr. 4610 de joi, 19 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

După sancțiunea prin care a blocat funcționarea SSIF Harinvest,


A.S.F. va evalua activitatea întregului sistem al pieței de capital

articol de: Adrian CONSTANTIN
Clienții rămași fără bani și acțiuni în conturile de la Harinvest se pot considera răzbunați și pot spera că se va încerca recuperarea banilor. După acest scandal, Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificării unor fapte care sînt considerate în prezent practică frauduloasă (contravenții) drept infracțiuni. Măsura a fost anunțată după ce instituția a decis retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest, ASF a demarat, de asemenea, o analiză internă pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea în cadrul sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest. Cazul Harinvest validează suplimentar un demers intern al ASF demarat după înființarea Autorității. Evaluarea privește operatorii de piață, alte instituții ale pieței de capital și ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus și amendarea societății cu 5% din cifra de afaceri realizată în anul 2012 (338.500 de lei), precum și  demararea unei analize interne pentru evaluarea modului în care a funcționat supravegherea sectorului de instrumente și investiții financiare în cazul Harinvest. ASF a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situația SSIF Harinvest. 
În privința deciziei de retragere a autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest, în termen de cel mult 15 zile, societatea are și obligațiile să numească o persoană responsabilă pentru gestionarea arhivei societății după retragerea autorizației de funcționare și să transfere toate instrumentele financiare aparținînd clienților și aflate în custodia societății în conformitate cu dispozițiile exprese ale deținătorilor.

Amenzi și interdicții la funcții de conducere

O altă decizie a ASF vizează  retragerea autorizației de conducător și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghițoi - conducător în cadrul SSIF Harinvest SA și amendă în cuantum de 50.000 de lei. S-a dispus și retragerea autorizației de agent de servicii de investiții financiare și interzicerea pentru o perioadă de 5 ani a dreptului de a ocupa o funcție, de a desfășura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condițiile Legii 297/2004 pentru Maria Voinea - agent de servicii de investiții financiare în cadrul SSIF Harinvest și amendă în cuantum de 100.000 de lei. Pentru că membrii Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest nu au asigurat o administrare prudentă a societății, nu au evaluat și verificat periodic eficacitatea politicilor, măsurilor și procedurilor în vigoare și nu și-au îndeplinit obligația supravegherii conducătorilor, a fost dispusă o amendă în cuantum de 30.000 de lei pe fiecare membru al Consiliului de Administrație al SSIF Harinvest  (Lungu Veronel, Antonescu Ion, Ilie Mihail).

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU