Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4610 > Economic Nr. 4610 de joi, 19 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Ultima formulă a liberalizării pieței funciare pentru persoanele fizice din U.E.


Arendașii, vecinii și statul vor avea drept de preemțiune pentru terenuri

Noul proiect de lege elimină dreptul de preemțiune pentru tinerii pînă în 40 de ani

articol de: Adrian CONSTANTIN
După ce oficialii Comisiei Europene nu au acceptat proiectul cu privire la vînzarea către persoanele fizice, prin care era propusă, printre altele, limitarea la 100 de hectare și experiență în domeniu de minimum cinci ani, oficialii Ministerului Agriculturii au venit cu o nouă formulă legislativă în acest domeniu. Astfel, proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vînzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice a fost adoptat în Camera Deputaților, reprezentanții ministerului considerînd că au răspuns necesităților de liberalizare a pieței funciare de la 1 ianuarie 2014. "Proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar dacă au survenit cîteva modificări. O modificare este aceea prin care se elimină dreptul de preemțiune pentru tinerii pînă în 40 de ani", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Piața funciară, administrată de stat

Potrivit noului act normativ, în cazul vînzării unui teren agricol vor avea drept de preemțiune arendașii, vecinii și statul român. "Vom avea comunitățile locale, cei care trăiesc în satele din România cu drept de preemțiune. Dacă și președintele promulgă această lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucrează terenul, cei care sînt vecini și statul pot avea drept de preemțiune atunci cînd se vinde un teren. Sper să semneze cît mai repede și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul Agriculturii. De asemenea, proiectul de lege prevede și înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va prelua activitatea, personalul și patrimoniul Agenției Domeniilor Statului și va trece în subordinea premierului.

De la societăți, la persoane fizice

România este obligată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană să deschidă piața terenurilor agricole pentru persoanele fizice din Uniunea Europeană, începînd cu 1 ianuarie 2014, pînă în prezent doar persoanele juridice avînd acest drept. Vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetățenii români, cetățenii altui stat membru al UE, cetățenii statelor care sînt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al UE sau într-un stat care este parte la ASEE și persoanele juridice avînd naționalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sînt parte la acordul menționat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU