Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4562 > Economic Nr. 4562 de luni, 14 octombrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Noi facilități pentru renovarea și dezvoltarea satelor


Primarii pot coopera prin mai multe proiecte în "Programul LEADER"

Solicitanții pot depune și derula, în același timp, mai multe proiecte de cooperare și pentru infrastructura legată de dezvoltarea și adaptarea agriculturii

articol de: Adrian CONSTANTIN
Primarii buzoieni ale căror comunități fac parte din Grupurile de Acțiune Locală prin care sînt finanțate  proiecte cu fonduri europene vor putea depune și derula, în același timp, mai multe proiecte de cooperare pentru dezvoltarea satelor. Noua facilitate este prevăzută de un proiect de Hotărîre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărîrii Guvernului nr. 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, act normativ aprobat în ultima ședință de Guvern. O primă modificare o constituie includerea posibilității ca, în cadrul axei LEADER a PNDR, solicitanții să poată depune și derula, în același timp, mai multe proiecte de cooperare pe Măsurile 125 (Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii) și 322 (Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale), în Hotărîrea de Guvern inițială fiind admisă doar derularea a 2 proiecte.

Termene fixe de execuție a investițiilor

Totodată, prin noul act normativ s-a propus ca durata maximă de execuție a investițiilor ce presupun construcții – montaj să fie de 2 și, respectiv, 1 an pentru investițiile în achizițiile simple fără leasing financiar (utilaje, instalații, echipamente și dotări noi, mijloace de transport specializate), iar prelungirea acesteia se va face cu acordul APDRP, pentru maxim șase luni și cu aplicarea penalităților prevăzute în contractul de finanțare, astfel încît durata maximă de execuție a investițiilor să nu depășească termenul de 30 septembrie 2015 și ultima plată să nu depășească 31 decembrie 2015. Dispozițiile reglementate prin această modificare se aplică pentru contractele de finanțare încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărîri.

34 de administrații buzoiene, în afara G.A.L.-urilor funcționale

În prezent, mai mult de jumătate dintre comunele din județul nostru fac parte din Grupuri de Acțiune Locală formate potrivit reglementărilor în vigoare, o parte dintre aleșii locali reușind să întocmească documentații pentru investiții  finanțate  cu fonduri europene. În schimb,  nu mai puțin de 34 de primari buzoieni din diverse motive nu au reușit să își înscrie comunele în organizațiile care au obținut deja acces la această formulă de finanțare sau au avut ghinionul să facă parte din GAL-uri ale căror dosare au fost respinse la finanțare. Din dorința de a nu rata eventualele oportunități de finanțare în intervalul 2014-2020, o parte dintre primarii aflați în această situație au făcut primele demersuri pentru a înființa mai multe structuri de Dezvoltare Locală reprezentative pentru teritoriul lor, inițiativa regrupării aleșilor locali aparținînd Asociației Jurnaliștilor din Buzău, care derulează cu finanțare din partea Consiliului Județean Buzău proiectul "Buzău - Parteneriat pentru Dezvoltarea Comunităților Locale".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU