Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4557 > Economic Nr. 4557 de luni, 7 octombrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Egalitate de șanse pentru persoanele fizice autorizate


Lucrătorii independenți vor beneficia de protecție socială

Partenerii de viață ai celor care derulează astfel de activități economice vor fi integrați în sistemul de protecție socială

articol de: Adrian CONSTANTIN
Persoanele fizice autorizate și familiile lor ar putea să se bucure de aceleași drepturi sociale ca și salariații. Reprezentanții  Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism au propus spre dezbatere în ultima ședință de Guvern o Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare. Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini încearcă alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/ EU. Aceasta Directivă urmărește atît creșterea economică, cît și realizarea unei coeziuni sociale, reglementînd egalitatea de tratamente între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă.

Protecție socială proporțională cu nivelul contribuției

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism, noua ordonanță prevede că  "în cazul în care într-un stat membru există un sistem de protecție socială pentru lucrătorii independenți, respectivul stat ia măsurile necesare, astfel încît soția/soțul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate să poată beneficia de protecție socială în conformitate cu dreptul intern. Avînd în vedere participarea lor la activitățile întreprinderii familiale, soțiile/soții, partenerele/partenerii de viață ale/ai lucrătorilor independenți care au acces la un sistem de protecție socială ar trebui să aibă la rîndul lor dreptul de a beneficia de protecție socială. Statele membre pot prevedea ca această protecție socială să fie proporțională cu participarea la activitățile lucrătorului independent și/sau cu nivelul contribuției".

De la Ordonanță, la proiect de lege

Potrivit comunicatului Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism, pînă în acest moment această categorie de beneficiari nu era definită în legislația națională în vigoare, fiind necesară modificarea OUG nr. 44/2008, în sensul includerii între termenii și expresiile definite de Ordonanță a soției/soțului colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate. Ulterior, potrivit aceleiași surse, în cadrul ședinței de Guvern s-a decis modificarea Ordonanței de Urgență în Proiect de Lege.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU