Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4543 > Economic Nr. 4543 de marti, 17 septembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Revendicările primarilor încep să fie auzite


Impozitele pe veniturile din agricultură, plătite la primării

Promisiunile guvernanților au fost făcute Asociației Comunelor din România, care a încheiat un acord cu M.D.R.A.P.

articol de: Adrian CONSTANTIN
După ce primarii au obținut promisiunea înlăturării diferențelor dintre comune, orașe și municipii în ceea ce privește salarizarea, criteriul aplicat urmînd să fie numărul de locuitori deserviți, revendicările Asociației Comunelor din România sînt din nou atenția Guvernului. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și Asociația Comunelor din România (ACoR) au încheiat un acord ce are ca obiectiv general servicii publice de calitate, la nivelul comunelor, prin elaborarea în parteneriat a modificărilor la actele normative din domeniu. Obiectivele stabilite în acord se referă la asigurarea unui consens la nivel național în vederea realizării  descentralizării și creșterii capacității administrative a colectivităților locale, la asigurarea transparenței și consultarea ACoR în elaborarea proiectelor de acte normative care privesc în mod direct comunele și la consolidarea autonomiei locale a colectivităților locale, prin promovarea de măsuri pentru creșterea capacității administrativ-financiare și eficientizarea serviciilor publice.

Vocea buzoienilor, în Comisia de Agricultură

Pe lîngă rectificarea indemnizațiilor, primarilor li s-a promis că vor fi chemați lunar la discuții despre problemele din teritoriu, că vor fi cooptați la elaborarea unui Cod al Finanțelor Locale și la Codul Administrației și consultați în ceea ce privește descentralizarea. Prin acord s-a instituit, ca modalitate de lucru între cele două părți, întocmirea unor rapoarte de progres lunare, totodată fiind stabilit ca următoarea ședință comună de lucru să aibă loc în data de 31 octombrie. În ceea ce privește reprezentativitatea primarilor buzoieni la aceste întîlniri, Filiala ACoR Buzău este reprezentată în Consiliul Director de către primarul Marian Mușat, președintele asociației județene făcînd parte din Comisia de Agricultură. "De acum  se va analiza lunar ce revendicări s-au rezolvat. Noi am cerut ca izlazurile comunale să nu mai fie prima opțiune la retrocedări, lucru care să fie făcut prin modificarea Legii 165/2013. Ni s-a promis ca impozitele pe veniturile din agricultură să fie plătite la primării, iar noi am cerut și repartizarea unei cote la bugetele locale. De asemenea, certificatele de producători trebuie să fie acordate tot de primării, fără avize de la Camerele Agricole sau de la alte asociații, și sperăm ca aceste doleanțe să se rezolve", ne-a declarat Marian Mușat, președintele  Filialei ACoR Buzău.

Spor de vechime pentru primari și viceprimari, de la 1 ianuarie

O altă doleanță a primarilor care va fi rezolvată de la începutul anului viitor este acordarea sporului de vechime pentru primari și viceprimari. Primarul Marian Mușat, președintele  Filialei ACoR Buzău, a mai precizat că o altă revendicare a primarilor este eliminarea situațiilor de incompatibilitate a  aleșilor locali în societățile din subordinea consiliilor locale sau în asociațiile de dezvoltare locală sau teritorială. În ceea ce-i privește pe guvernanți, țintele prevăzute în acord vizează reforma funcției publice și promovarea performanței, informatizarea administrației publice din România și stimularea absorbției fondurilor externe nerambursabile. "Am lucrat împreună la acest acord de parteneriat, iar prevederile au fost discutate punct cu punct, astfel încît să ajungem la o formă finală care să ne ajute pe noi și comunitățile locale să aibă acces la un nivel minim de civilizație obligatoriu, iar serviciile publice pe care le oferă comunele să fie unele de calitate. Pe de altă parte, urmărim ca primarii localităților să aibă suficiente pîrghii administrative și financiare pentru a putea duce la îndeplinire angajamentele luate în fata cetățenilor și solicitările firești ale acestora", a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la semnarea acordului de parteneriat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU