Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4523 > Economic Nr. 4523 de marti, 20 august 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19





Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro




Economic

Bilanțul verificărilor pentru siguranța alimentelor de origine animală


Carmangeriile și măcelăriile, amendate cu 919 milioane lei vechi

În primul semestru al acestui an, inspectorii A.N.S.V.S.A. au aplicat 63 de amenzi și 91 de avertismente

articol de: Adrian CONSTANTIN
În primele șase luni ale anului, 25 de carmangerii și măcelării au fost obligate să-și închidă activitatea ca urmare a deficiențelor privind igiena, manipularea și depozitarea produselor. Conform datelor statistice centralizate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în primul semestru al anului 2013, au fost verificate la nivel național 2.756 de unități de vînzare cu amănuntul de produse de origine animală, dintre care 1.093  de unități de tip carmangerie și 1.663 de unități de tip măcelărie. Ca urmare a neconformităților identificate, a fost oprită activitatea în 25 de unități, au fost aplicate 63 de amenzi, în valoare totală de 91.920 RON, și au fost acordate 91 de avertismente. În județul nostru, potrivit datelor furnizate de reprezentanții DSVSA Buzău, în urma controalelor din primele șase luni nu au fost descoperite deficiențe care să fie sancționate cu închiderea activității. "La noi în județ au fost efectuate controale de rutină și controale tematice, au fost date amenzi și avertismente. În schimb, din fericire, nu s-a impus în nici un caz închiderea vreunei unități de carmangerie și măcelărie", ne-a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct al DSVSA Buzău.

Probleme cu igiena și întreținerea spațiilor

Cu ocazia acestor controale, au fost confiscate 14. 075 kg de produse de origine animală, care ar fi putut pune în pericol sănătatea publică. Principalele deficiențe constatate în timpul acestor controale au fost nerespectarea condițiilor de funcționare, în ceea ce privește igiena și întreținerea spațiilor și echipamentelor - 64 neconformități, nerespectarea condițiilor privind modalitatea de etichetare a cărnii și produselor din carne obținute - 24 neconformități. De asemenea, în 69 de cazuri s-a constatat nerespectarea regulilor cu privire la manipularea și depozitarea cărnii și produselor din carne, în timp ce la 45 de unități s-a constatat neasigurarea trasabilității și a etichetării corespunzătoare a cărnii și produselor din carne.  Alte 77 de neconformități au fost în ceea ce privește frecvența de recoltare a probelor în conformitate cu programul de autocontrol. Tot cu ocazia acestor controale au fost descoperite 12 cazuri de neconformități privind nerespectarea activității pentru care unitatea este înregistrată sanitar-veterinar și depășirea cantității de producție, stabilite în conformitate cu prevederile Ordinului Președintelui ANSVSA nr. 111/2008.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU