Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4523 > Economic Nr. 4523 de marti, 20 august 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Un alt efect al introducerii T.V.A. de 9% pentru pîine


Comercializarea produselor de panificație, controlată după o nouă lege

Proiectul de act normativ vizează reglementarea în ceea ce privește sancționarea celor ce nu respectă legea privind pîinea

articol de: Adrian CONSTANTIN
După introducerea T.V.A. de 9% pentru pîine, produsele de panificație ar putea să ajungă să fie comercializate după o lege specială, oficialii dorind un control mai bun pe această piață. Astfel, domeniul morăritului și al panificației a fost analizat în prima ședință a unui Grup de lucru constituit în cadrul Consiliului consultativ al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Subiectul în dezbatere a fost Proiectul de act normativ privind controlul comercializării pîinii, al produselor de panificație și al produselor de patiserie, elaborat de către ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase), cel care a solicitat această întrunire. La ședință au participat, pe lîngă reprezentanții ROMPAN, cei ai ANSVSA, ANAMOB (Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România), ROMALIMENTA (Federația Patronală Română din Industria Alimentară), APC (Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România).

Uniformizarea cerințelor de vînzare

Printre motivațiile întocmirii unui nou act legislativ susținute de reprezentanții ANSVSA au fost: reglementarea în ceea ce privește sancționarea celor ce nu respectă legea privind pîinea, pentru a avea o forță legislativă mai mare, uniformizarea cerințelor de vînzare a pîinii în România, cu celelalte state ale UE, în spații special amenajate, introducea TVA de 9% pentru pîine începînd cu 1 septembrie 2013. Contraargumentele au subliniat că, la solicitarea Uniunii Europene, fiecare instituție și-a reglementat domeniul de activitate, iar prin proiectul de act normativ se prevăd suprapuneri în efectuarea controalelor. În esență, se dorește lupta împotriva evaziunii fiscale, dar nu prin dublare de control și supra-reglementare.

Supra-controlul, lucru nedorit de brutari

A fost reprezentat, la această întîlnire, la invitația ANSVSA, și Consiliul Concurenței, ai cărui reprezentanți au opinat că un punct de vedere referitor la respectivul act normativ va fi exprimat prin avizul instituției, în plenul Consiliului Concurenței, și va urmări să nu fie restricționată concurența. ANSVSA a concluzionat că, în cazul în care se dorește promovarea unui astfel de act normativ, trebuie creat un cadru legislativ temeinic fundamentat, pentru elaborarea unei Hotărîri de Guvern privind comercializarea pîinii, prin care să se evite supra-reglementarea și supra-controlul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU