Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4506 > Economic Nr. 4506 de joi, 25 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Producătorii de încălțăminte cer eliminarea T.V.A.-ului la materia primă

Sistarea taxei din comerțul cu piele de animale ar avea ca efect reducerea evaziunii fiscale și scăderea prețurilor

articol de: Adrian CONSTANTIN
Reprezentanții industriei textile au cerut oficialilor din Ministerul Economiei  eliminarea T.V.A.- ului din comerțul cu piele de animale, în vederea reducerii evaziunii fiscale și a scăderii prețului materiilor prime procesate în tăbăcăriile din România.De asemenea, producătorii au mai solicitat simplificarea procedurilor vamale pentru importul temporar de materii prime în vederea prelucrării. Propunerile industriașilor au fost făcute în cadrul grupului de lucru întrunit la nivel guvernamental în vederea elaborării unei strategii naționale privind revigorarea industriei de in, cînepă, mătase naturală și lînă, conform directivei comunitare privind reindustrializarea. Discuțiile cu reprezentanții industriei textile, pielărie și încălțăminte, precum și răspunsurile la chestionarele puse la dispoziție de Ministerul Economiei, au scos în evidență interesul acestora pentru creșterea competitivității. Totodată, a fost sugerată crearea unui cadru economic stabil la nivel național, în scopul atragerii de investitori străini.

Înființarea unui fond de garantare, o necesitate

Un alt lucru de care s-au plîns industriașii a fost accesul dificil la finanțările pentru dezvoltarea afacerilor și pentru noi investiții. În aceste condiții, industriașii au propus crearea unui fond de garantare în mod special pentru sectorul textile – pielărie. În ceea ce privește evoluția din sectorul industriei textile, potrivit statisticilor ministerului, producția a avut un trend crescător pînă în anul 2005, după care a cunoscut scăderi și creșteri datorate conjuncturii internaționale. În anul 2009, față de 2008, s-a înregistrat o scădere cu 11,8% pentru articole textile și o scădere cu 14,4% pentru articole de îmbrăcăminte. În anul 2011, producția a crescut în ambele sectoare față de anul 2009 cu 42% și respectiv 22%. În perioada 9 aprilie – 29 mai, la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultări cu asociații profesionale și patronale, companii, institute de cercetare, poli de competitivitate, parcuri industriale și alte structuri economice interesate în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a României. La aceste consultări au fost prezente peste 250 de entități industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentanții asociațiilor profesionale și patronale și-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entități.

"Ar trebui eliminată concurența neloială a produselor din Asia"

Printre invitații la consultările cu asociații profesionale și patronale s-au numărat și  poducătorii buzoieni de încălțăminte de la Mopiel SRL Podgoria, societate ale căror produse au ajuns să fie exportate pe piața europeană. De altfel,  investitorul buzoian Laurențiu Cătălin Ioniță se numără printre membrii fondatori ai Sfera Factor, patronatul din domeniul producției de încălțăminte, care cunoște foarte bine problemele cu care s-au confruntat brandurile românești din acest domeniu. "Sînt multe lucruri de făcut: subvenționarea dobînzilor la finanțări, ușurarea accesului la finanțările europene și înființarea unui fond de garantare. Mai trebuie spus că ar trebui luate măsuri pentru contingentarea importurilor din Asia, care pur și simplu  sufocă industria textilă autohtonă. Sînt mărfuri neaccizate, neimpozitate, care fac o concurență total neloială producătorilor români. Și noi avem dreptul să stabilim niște reguli la noi acasă, adică pe propria piață, pentru a ne menține locurile de muncă și pentru a ne proteja industriile", ne-a declarat Laurențiu Cătălin Ioniță, membru fondator al Sfera Factor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU