Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4499 > Economic Nr. 4499 de marti, 16 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Cum se face "repatrierea" industriei de confecții din Tunisia și Turcia


Italienii de la Marcoltex vor să ajungă la 350 de salariați

Mauro Angelini și asociatul său mizează pe revenirea piețelor de confecții din Italia, Franța, Spania și Anglia

articol de: Adrian CONSTANTIN
Italienii de la Marcoltex vor să ajungă la 350 de salariați
 
Povestea de succes a S.C. Martelli Europe S.R.L. este pe cale să se repete, italianul Mauro Angelini dovedind că merită pe deplin titlul de cetățean de onoare al orașului. Noua firmă care urmează "rețeta" de dezvoltare a companiei buzoiene este Marcoltex Industry SRL, societate care a fost înființată anul trecut și care activează în domeniul confecțiilor. Dacă, după 13 ani de activitate, MARTELLI Europe, firmă înființată cu doar opt angajați români și de trei tehnicieni italieni de producție, a ajuns azi să asigure venituri a cîteva sute de familii din Buzău și împrejurimi, la noua firmă, Mauro Angelini și asociatul său vor să ajungă anul viitor la 300-350 de angajați, lucru cu un important impact social pentru oraș.

"Deocamdată avem doar o linie de confecții"

Apariția noii firme de confecții are la bază colaborarea cu un client al SC MARTELLI Europe SRL, seriozitatea acestuia ducînd la asocierea pentru o nouă afacere. "Pentru a ajuta această afacere, am făcut o integrare în amonte, ce înseamnă o firmă de confecții, care nu este o meserie a noastră. Noua firmă am făcut-o cu un asociat, un client din România, tot italian, pe care îl cunosc de foarte mult timp și este o persoană foarte serioasă.  Deocamdată avem doar o linie de confecții, cu 50-55 de persoane, însă eu acționez pentru a ajunge la 300-350 de salariați, în termen de un an, un an și jumătate", ne-a declarat omul de afaceri Mauro Angelini.

"Depindem de piețele de desfacere"

Pentru dezvoltarea noii afaceri, patronii italieni mizează pe revenirea piețelor de confecții din Franța, Spania și Anglia. În condițiile în care acest lucru se va întîmpla,  Marcoltex Industry SRL se va extinde. "La ora actuală depindem de piețele de desfacere. Există o contracție, o criză, mai ales în Italia, o piață de desfacere pentru noi, dar nu numai, ci și în Franța, Spania și Anglia. Este un moment în care lumea a diminuat cheltuielile și, bineînțeles, se începe cu îmbrăcămintea. Consumul va reveni, pentru că și hainele nu pot fi purtate la nesfîrșit, se mai și rup", ne-a declarat  Mauro Angelini. În aceste condiții, reprezentantul companiei buzoiene consideră că vor avea șanse de muncă inclusiv foștii angajați care și-au pierdut locurile de muncă din alte domenii de activitate. Așa se face că în timp ce alte companii din zona industrială au dat afară oameni pe fondul crizei, Martelli a avut porțile deschise întotdeauna pentru disponibilizați, în timp ce noua firmă va fi deschisă recalificărilor.

Adeptul "repatrierii" industriei de confecții

În calitate de președinte al Confindustria, patronat ce reunește circa 700 de asociații din domeniul industrial, Mauro Angelini consideră că astfel de firme vor avea rolul de a face repatrierea producției de confecții care s-a translatat în alte țări pe vremea cînd cursul monetar nu favoriza exporturile din țara noastră. "Această firmă, care se numește Marcoltex, care de fapt înseamnă Martelli și Colombo, care sînt numele de familie ale celor care sînt patroni, a fost creată pentru a atrage producția care s-a mutat din România în alte țări gen Tunisia, Turcia sau alte țări, cînd leul era foarte puternic. Acum lucrurile s-au mai schimbat și vrem să luăm înapoi această producție, pentru că și Buzăul și Vrancea au mai scăzut în urmă cu ceva timp", a concluzionat  Mauro Angelini, președintele Confindustria.

Confecțiile, domeniu cu rol social foarte important

Chiar dacă recunoaște că domeniul confecțiilor nu este o industrie cu salarii foarte mari, Mauro Angelini consideră că acest domeniu are un rol social foarte important. De altfel,  în dezvoltarea primei afaceri investitorul italian a pus preț  pe resursele umane, firma buzoiană avînd și azi mulți dintre angajații cu care a pornit la drum în primii ani de activitate. De asemenea, la sfîrșitul anului 2011, MARTELLI Europe a obținut certificarea sistemului de management al responsabilității sociale, în conformitate cu standardele internaționale bazate pe principiile Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, Convenția Națiunilor Unite a Drepturilor Copilului și Declarația Universală a Drepturilor Omului. Standardul în domeniu a fost implementat și certificat de SAI (Social Accountability International), organizație non-guvernamentală a cărei misiune principală este de a promova drepturile omului, ale angajațiilor în cadrul companiilor, prin promovarea condițiilor decente de muncă, dreptul muncii, precum și responsabilitatea socială a întreprinderilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU