Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4471 > Economic Nr. 4471 de miercuri, 5 iunie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Avem cu ce să ieșim în lume


Vinurile de aur de la Buzău

Reprezentanții companiilor și-au ridicat ieri premiile la Gala de premiere a concursului International Wine Contest din București

articol de: Adrian CONSTANTIN
Buzoienii se pot lăuda cu vinuri medaliate cu aur și argint la concursurile de specialitate, reprezentanții Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa și ai unor companii care activează în județul Buzău fiind invitați ieri de mai multe ori pe podiumul Galei de premiere International Wine Contest Bucharest (I.W.C.B.) 2013. Ceremonia s-a desfă urat la Biblioteca Națională a României și a fost momentul culminant al celui mai reprezentativ concurs de vinuri din România, desfășurat sub tutela OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) și sub cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și organizat de către ONVPV (Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole) în parteneriat cu ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) și ASER Wineconsulting. La această competiție, vinurile românești au fost premiate cu 39 de medalii de aur și 60 de argint, din județul nostru cele mai bune rezultate fiind obținute de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, care a obținut două medalii de aur și două de argint. Tot pentru un vin cu denumire de origine controlată pe zona Pietroasa a obținut o medalie de aur Crama Basilescu. Medalii de argint au obținut vinurile prezentate de Lacerta și Vinarte, ultima companie menționată primind mai multe medalii de argint, dintre care una pentru un vin produs la Dealu Mare – Zorești. De asemenea, premii importante a cîștigat și Vincon Vrancea, companie care a colaborat cu viticultori din județul nostru.

România a obținut 99 de medalii 

Anul acesta s-au înscris în concurs 541 de probe din 18 țări, nivelul de participare a vinurilor din străinătate continuînd trendul ascendent din ultimii doi ani, ajungînd la 42% din total probe înscrise în concurs. Astfel, au trimis probe spre evaluare producători din: România, Italia, Franța, Portugalia, Spania, Chile, Africa de Sud, Republica Moldova, Argentina, Australia, Austria, Azerbaijan, Muntenegru, Liban, Ungaria, USA/California, Bulgaria, Noua Zeelandă. Juriul internațional, organizat pe 3 comisii, a avut în componența sa 10 jurați străini și 7 jurați români. Din România au trimis probe spre jurizare 43 producători români și 13 importatori. Conform Regulamentului OIV, se acordă medalii numai pentru 30% din vinurile care au punctaj de premiere, păstrîndu-se, astfel, standardul ridicat al competiției și al vinurilor medaliate, în folosul consumatorului. S-au acordat un număr de 163 medalii, 64 Medalii de Aur și 99 Medalii de Argint. România a obținut 99 medalii (39 Medalii de Aur și 60 Medalii de Argint).

Unitate cu tradiție din 1893

În ceea ce privește reușita Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, activitatea specialiștilor buzoieni este răsplătită an de an, avînd în vedere experiența acestora, stațiunea numărîndu-se printre cele mai vechi unități de profil din țară. Filială a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, stațiunea este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, care se întinde pe o lungime de circa 70 km între Valea Teleajenului și Valea Buzăului. Pepiniera Pietroasa a fost înființată în anul 1893, în focul bătăliei pentru refacerea viticulturii țării, distrusă de flagelul filoxerei, cu misiunea de a îndeplini rolul de "vie model și experimentală" în mijlocul uneia din cele mai mari podgorii ale țării, Dealu Mare. Baza legală pentru înființarea unității a constituit-o Legea nr. 2109 din 1 iulie 1891, care, la articolul 3, prevedea că: "Ministerul Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor este autorizat a înființa stațiuni viticole cu pepiniere și vii model, cum și cu cîmpuri de experiență și de demonstrațiuni, pentru studierea, experimentarea și aplicarea tuturor procedurilor avînd drept scop conservarea și reconstituirea podgoriilor țării".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU