Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4462 > Economic Nr. 4462 de joi, 23 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Deputat moldovean, căutat pentru ispășirea pedepsei


Basarabeanul Guma, condamnat la închisoare pentru privatizarea GEROM S.A.

În 2006, afaceristul moldovean a încercat prin interpuși să-l mituiască pe directorul general al Direcției Juridice din A.V.A.S. cu 20.000 de dolari

articol de: Adrian CONSTANTIN
"Artizanul" privatizării Gerom S.A. Buzău a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dar oamenii legii nu au mai avut pe cine aresta, afaceristul moldovean Valeriu Guma, membru al Parlamentului de peste Prut, nefiind de găsit la nici una dintre adresele din țară. În ițele încurcate ale privatizării companiei buzoiene, afaceristul moldovean a intrat în atenția D.N.A. din anul 2006, după ce a încercat prin interpuși să-l mituiască pe directorul general al Directiei Juridice din AVAS cu 20.000 de dolari. În prezent, Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată, în iulie 2008, pentru cumpărare de influență și complicitate la luare și dare de mită. La această sentință s-a ajuns după ce instanța supremă a respins recursul lui Valeriu Guma și a menținut o decizie a Curții de Apel București din iunie 2012. 

Mită pentru menținerea contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzău

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Guma, pe 2 iulie 2008, cetățeanul  Republicii Moldova fiind acuzat de cumpărare de influență, complicitate la dare și luare de mită, acesta fiind implicat în dosarul privind "mita de la AVAS". Potrivit DNA, în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri, purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul surorii sale, Ludmila Buzu, i-a remis suma de 20.000 USD lui Alexandru Mîndruț, consilier al vicepreședintelui Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care avea influență sau lăsa să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul aceleiași instituții. Procurorii susțin că în schimbul banilor, consilierul AVAS, uzînd de funcția sa, urma să îi determine pe funcționarii abilitați să aprobe o convenție de menținere în vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzău, Valeriu Guma fiind unul din acționarii societății. În același caz, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ludmila Buzu,  pentru complicitate la cumpărare de influență, la dare și luare de mită, Alexandru Mîndruț, pentru trafic de influență și luare de mită, și Sergiu Bulățel, pentru dare de mită.

Obligații de mediu neîndeplinite, interese mari

Continuarea contractului de privatizare a companiei buzoiene era urmărită de afaceristul  Guma, deoarece AVAS era îndreptățită să desființeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul încheiat în septembrie 2002. La acea vreme, DNA preciza că din luna ianuarie 2007, Alexandru Mîndruț a devenit director general al Direcției Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat în mod direct, prin departamentele aflate în structura acestei direcții, în soluționarea aspectelor juridice legate de monitorizarea post-privatizare. Anchetatorii mai susțin că la data de 27 februarie 2007, inculpatul Valeriu Guma l-a ajutat pe Sergiu Bulățel să îi remită lui Alexandru Mîndruț suma de 20.000 dolari, prin intermediul inculpatei Ludmila Buzu. În schimbul banilor, funcționarul AVAS urma să soluționeze favorabil litigiul apărut ca urmare a neplății, de către acționarii S.C Gerom SA Buzău, respectiv Valeriu Guma și Sergiu Bulățel, a unor penalități în sumă de 214.000 euro pentru neefectuarea investițiilor de mediu. 

Se încearcă încarcerarea la Chișinău

Condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție din România pentru acte de corupție, afaceristul moldovean ar putea fi încarcerat la Chișinău. Potrivit unor publicații centrale, între România și Republica Moldova există un acord care permite ca moldovenii condamnați peste Prut să își ispășească pedeapsa în penitenciarele de la noi. Potrivit unor juriști citați de presa centrală, pentru străinii condamnați la închisoare în România există două posibilități: fie extrădarea, fie ca sentința să fie executată în țara de baștină a deținutului. Totodată, deoarece Constituția Moldovei nu permite extrădarea propriilor cetățeni, autoritățile române ar trebui să ceară autorităților de la Chișinău ca Valeriu Guma să fie încarcerat. Nu este exclusă nici posibilitatea ca, în cazul în care Valeriu Guma ar pleca într-un stat cu care România are acorduri de extrădare, deputatul să poată fi arestat și trimis la București.

Portofoliu de aproape 15% din capital, "zestrea" condamnatului

Fosta fabrică de geamuri și-a început activitatea în anul 1969, devenind cel mai mare producător de geamuri trase, geamuri ornament și geamuri prelucrate din România. După privatizare, fosta întreprindere strategică ajunsese la un moment dat să fie redusă aproape la o manufactură, după ce firme serioase precum Trakia ori Pillkenton au fost blocate să le cumpere. Fabrica a ajuns mai întîi în posesia controversatului Cătălin Bulf, după care a intrat prin vînzare la Valeriu Gumă. Ultimul este deputat în Republica Moldova, a fost consul onorific al Moldovei în Cipru, care este un celebru paradis fiscal. La rîndul său, Gumă a vîndut jumătate din acțiunile pe care le avea societătii Hystria Expert S. R. L., cu sediul în București. În prezent, potrivit Bursei de Valori București, Gerom SA este deținută de HYSTRIA EXPERT SRL, cu 15.588.871 de acțiuni - 80,2589% din capital, de Guma Valeriu, cu 2.910.874 de acțiuni - 14,9866%, în timp ce restul de 923.497  de acțiuni -  4,7546% din capital – sînt deținute de alți acționari.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU