Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4457 > Economic Nr. 4457 de joi, 16 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Oamenii de afaceri cer spații pentru dezvoltare


Pămînturile armatei, transformate în parcuri industriale

Investitorii solicită și fonduri pentru înlocuirea infrastructurii de utilități, care în multe cazuri depășește 50 de ani

articol de: Adrian CONSTANTIN
Investitorii cer spații pentru dezvoltarea, valorificarea patrimoniului statului prin crearea unor parcuri industriale pe platformele industriei de apărare, nefuncționale în prezent, fiind una dintre soluțiile propuse pentru impulsionarea oamenilor de afaceri și atragerea de noi investitori. Propunerea se numără printre cererile reprezentanților Parcurilor industriale făcute oficialilor Ministerului Economiei, la consultările cu reprezentanții industriei manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României. Reprezentanții Parcurilor industriale au sugerat, de asemenea, să fie reglementate zonele libere "pe locație" (parc industrial), ca în alte țări europene cum ar fi Austria și Italia. De asemenea, au fost ridicate o serie de probleme specifice legate de accesul la fondurile europene pentru înființarea incubatoarelor de afaceri și a clusterelor industriale, de modificarea și completarea Legii finanțelor publice și a Legii parcurilor industriale. O temă distinctă a parcurilor industriale înființate pe locația fostelor fabrici este, potrivit participanților la discuții, nevoia de fonduri pentru înlocuirea infrastructurii de utilități care în multe cazuri depășește 50 de ani. Instalațiile electrice vechi au și impact asupra eficienței energetice a acestor parcuri industriale, au spus aceștia. 

Unguriu și Rm. Sărat, în așteptarea transferului fostelor unități militare

Din județul nostru, în prezent aleșii locali din două unități administrativ-teritoriale așteaptă de ani buni perfectarea transferului fostelor unități militare dezafectate. Astfel, reprezentanții Primăriei Unguriu încă mai speră în transferul fostelor depozite chimice de la Ministerul Apărării către comunitatea locală. Primarul  Gheorghiță Tirizică susține că preluarea celor trei unități militare ( UM 01635, UM 01661 și UM 01698) din comună au fost făcute încă din anul 2007, pentru transfer administrația locală reușind să obțină avize inclusiv de la Ministerele Justiției și Finanțelor. Totodată, pentru imobilele și terenul fostelor depozite chimice, în tot acest interval au existat oferte de la foarte mulți investitori interesați de începerea unor afaceri pe plan local. O situație similară este și la Rm. Sărat,  edilii orașului așteptînd de mult timp preluarea patrimoniului unităților militare dezafectate de către administrația municipiului. Potrivit datelor furnizate de către viceprimarul Rîmnicului, Sorin Cîrjan, toate actele necesare acestui transfer au fost făcute, dar nu s-a luat nici o decizie privind perfectarea transferului.

Identificarea resurselor nevalorificate, solicitată de industriași

Pe lîngă valorificarea platformelor MApN nefuncționale, reprezentanții Parcurilor industriale au cerut, totodată, reînființarea școlilor profesionale, facilități pentru atragerea investitorilor în cadrul parcurilor industriale, înființarea unei autorități naționale pentru structurile de afaceri, după modelul Agenției Române pentru Investiții Străine, precum și armonizarea normelor UE cu cele naționale privind ajutorul de stat. Vocea antreprenorilor începe să fie auzită de autorități după ce Ministerul Economiei a  inițiat consultările cu reprezentanții industriei manufacturiere românești. La consultări participă atît manageri de companii și asociații patronale, cît și institute de cercetare, cadre universitare și alte categorii direct implicate în evoluția anumitor sectoare. Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendințelor industriei românești pe termen mediu și lung, identificarea potențialului nevalorificat și optimizarea lanțului de valoare adăugată din fiecare industrie. În final se dorește elaborarea a patru documente în scopul reindustrializării României: documentul de politică industrială, documentul strategiei de cercetare-inovare, cel al strategiei de export și documentul de dezvoltare economică rurală.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU