Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4429 > Economic Nr. 4429 de joi, 28 martie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

32 de oameni ajung în pragul disperării


Camera Agricolă rămîne fără bani de salarii

Directorul Dumitru Socol a solicitat Ministerului Agriculturii suplimentarea bugetului

articol de: Adrian CRĂCIUN
Angajații Camerei Agricole Județene (C.A.J.) Buzău riscă să rămînă fără bani de salarii, bugetul alocat instituției asigurînd resursele doar pentru primul trimestru al anului. Instituția se numără printre puținele structuri de profil agricol pe care guvernanții și-au propus să le reformeze, prin formarea unor noi camere agricole și organizarea de alegeri pentru desemnarea structurilor de conducere a acestora, aplicarea legislației din acest domeniu fiind de mai multe ori amînată. Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al CAJ Buzău, Dumitru Socol, din acest motiv, în acest an instituției i s-a repartizat un buget de doar 249.000 lei, lucru care nu va permite asigurarea plății salariilor către cei 32 de angajați decît în primele luni ale anului.

Legea 283, aplicabilă abia în mai-iunie

Șeful instituției a mai precizat că principala cauză a lipsei de fonduri este decalajul de cîteva luni în aplicarea Legii 283 privind înființarea noilor camere agricole, structuri care vor prelua personalul actual. În condițiile în care Legea 283 ar putea fi aplicată abia în perioada mai-iunie, în opinia sa singura soluție pentru a continua activitatea este suplimentarea bugetului, lucru pe care deja l-a solicitat reprezentanților Ministerului Agriculturii. "Bugetul Camerei Agricole alocat anului 2013 a fost gîndit astfel încît să asigure doar primul trimestru al acestui an, avîndu-se în vedere punerea în aplicare a Legii 283 privind înființarea camerelor agricole cînd personalul actualelor camere agricole ar urma să treacă la următoarea structură. Avînd în vedere faptul că punerea în aplicare a acestei legi va suferi o prorogare cu opt luni de zile și nu cu șase luni, așa cum a fost inițial prevăzut, ne aflăm în imposibilitatea asigurării salariilor și a plății cheltuielilor aferente către bugetul de stat începînd cu luna aprilie a acestui an", ne-a declarat Dumitru Socol, directorul CAJ Buzău.

În așteptarea unui răspuns de la minister

În ceea ce privește asigurarea de venituri proprii, așa cum se întîmpla în anii trecuți, directorul executiv al CAJ Buzău a explicat că în acest an instituția va traversa o perioadă mai grea, deoarece 2013 este anul final al Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, cu foarte puține măsuri active pentru care specialiștii din consultanță să realizeze proiecte, aflîndu-se în imposibilitatea de a se autofinanța. De altfel, în ultimii ani instituția s-a confruntat și cu alte probleme organizatorice, în anul 2011, pe fondul pensionărilor sau al reorientării profesionale a unor specialiști, o parte dintre centrele teritoriale  ale CAJ Buzău au rămas fără personal, pe fondul blocării posturilor la instituțiile finanțate din bugetul public. În prezent însă, chiar dacă ar fi deblocate posturile, cu un asemenea buget nu ar putea fi operate noi angajări pentru centrele rămase fără specialiști.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU