Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3120 > Economic Nr. 3120 de miercuri, 22 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Comisioanele caselor de schimb valutar, ignorate de clienți

articol de: Roxana BUCUR
Comisioanele caselor de schimb valutar, ignorate de clienți
 

Consumatorii buzoieni pierd, din cauza comisioanelor ascunse, o grămadă de bani la vînzarea sau cumpărarea de valută. Inspectorii Oficiului Ju­de­țean pentru Protecția Consumatorilor Buzău au constatat că a crescut numărul cetățenilor care nu dau atenție informațiilor afișate de casele de schimb valutar. Inspectorii OPC Buzău spun că, deși toate casele de schimb valutar din Buzău au afișate comisioanele, consumatorii nu le observă decît după ce efectuează schimbul. Aceștia mai spun că ope­ratorii de la ghișeu trebuie să îi informeze pe clienți despre comisioanele practicate, evitîndu-se astfel situațiile în care consumatorul să pri­meas­că mai puțini bani decît ar fi trebuit. Cuantumul comisionului la schimbarea valutei atinge la unii agenți economici chiar și un procent de 16 la sută.

Casele de schimb valutar trebuie să informeze clienții

Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Buzău avertizează persoanele care doresc să cumpere sau să vîndă valută. "Consumatorii buzoieni trebuie să se informeze înainte de a efectua tranzacția cu privire la cursul de schimb valutar, la comisioanele aplicate, atît pentru operațiunile de cumpărare, cît și pentru operațiunile de vînzare, astfel încît să poată face o tranzacție în cunoștință de cauză, fără a fi nevoiți să plătească în plus pentru servicii", spune Viorel Stănărîngă, inspector-șef în cadrul OJPC Buzău.  Prin Ordinul ANPC nr. 205/2007, casele de schimb valutar sînt obligate să afișeze la vedere, atît în interiorul cît și la exteriorul ghișeului, cursul de schimb valutar aplicat.

Curs cu litere mari și la vedere

Actul normativ emis de ANPC mai obligă administratorii caselor de schimb valutar să afișeze, cu litere nu mai mici de opt milimetri înălțime, atît în interiorul, cît și în afara sediilor, cursul final de schimb pentru valutele tranzacționate, preț care să includă comisioanele practicate de casa de schimb.Consumatorii au foarte multe probleme legate, în primul rînd, de comision. Agenții care induc în eroare în mod voit clientul afișează comisionul în locuri nevizibile sau cu litere foarte mici, aproape ilizibile.  Operatorul economic mai este obligat, pentru buna informare a clientului, să ofere spre completare un formular de acceptare a tranzacției, semnat de ambele părți, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională. Formularul de acceptare a tranzacției trebuie să cuprindă obligatoriu informații referitoare la: denumirea și adresa operatorului economic, data emiterii, numele și prenumele persoanei care efectuează tranzacția, suma tranzacționată, suma ce urmează a fi încasată de consumator, comisionul practicat, semnătura operatorului și cea a consumatorului. De cele mai multe ori, persoanele care cumpără sau vînd valută neglijează respectivul formular, nu-l primesc sau nu sînt atenți la informațiile afișate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU